Пабло Пикасо- може би най-влиятелният и разпознаваем художник на 20-ти век, е добре известен със своята дълбока любов и признателност към жените. Пикасо не е имал лесни отношения с жените, той просто ги е обичал, но понякога е злоупотребявал с тях.

Въпреки че, през целия си живот е имал много любовници, само осем от тях са станали негови музи. Жените, на които все още можем да се възхищаваме в картините му и до днес. Но каква е истинската история зад добре известното изречение „Пабло Пикасо и неговите жени“?

Пабло Пикасо, Франция 1954г.

Първата му муза е била Фернанде Оливиер, която е била и първата му дългогодишна партньорка. Тя е изобразявана много често в неговите произведения през така наречения му Розов период. Художникът среща красавицата в Париж и е бил очарован от червената ѝ коса и великолепните ѝ очи. С годините, обаче, Пикасо е станал много властен с любовницата си и в крайна сметка се е наложило да се разделят.

Картина на Фернанде Оливиер от Пабло Пикасо, 1909г.

Фернанде Оливиер

Втората му муза е Ева Гуел (Марсел Хъмбър), която е била една от приятелките на Фернанде. Връзката им е продължила три години. Ева е често наричана „кралицата на неговия Кубизъм“, тя е била изобразявана в серия от негови творби от този жанр. За съжаление Ева е била диагностицирана с туберкулоза, а Пикасо бързо започнал афера с жена на име Габи.

След смъртта на Ева, художникът напуска Франция и се мести в Италия. Там се влюбва в руската балерина Олга Хохлова. Тя става първата му съпруга и голям опонент на Кубизма, който се е развивал по онова време. Ева е искала да бъде оцветена в съвсем различен стил. Те са имали син Пауло, който вдъхновява Пикасо да започне серия от картини, озаглавени Материни. Поради флиртаджийския характер на Пикасо и отказа му да прекрати извънбрачните си отношения, съпругата му в крайна сметка си тръгва със сина им и се премества в южната част на Франция, но тя никога не е успяла да превъзмогне обсебването си към своя съпруг.

 

„Жена с дете“, Пабло Пикасо, 1921

Пабло Пикасо и Олга Хохлова, 1919г.

Олга, Пабло и техния син Пауло Пикасо, 1923г.

Четвъртата от музите на Пикасо е била Мари-Тереза ​​Валтер, която е била само седемнайсетгодишна, когато става жертва на любовта на Пикасо към жените. Тя забременяла от него, докато той все още е бил женен за Олга. Въпреки че, възрастовата им разлика е била голяма- 29 години, деликатното младо момиче става, може би, единствената жена, с която Пикасо е бил наистина щастлив. Тя е имала перфектния външен вид и характер, за да бъде въплътена от Пикасо, в неговите сюрреалистични произведения. Но Пикасо я е манипулирал с лекота. Въпреки, че са имали дъщеря, на име Мая, те се разделят поради неговите изневери.

„Мачтата“, Пабло Пикасо, 1932г.

Жената, с която започва да се занимава още докато е бил с Мари-Терез, е била Дора Маар. Тя е имала много подобни интереси на неговите. Дора е била фотограф и художник, също така и много интелигентна жена. Тя е била до него, когато е създавал шедьовъра си „Герника“.

Дора Маар, 1936г.

Дора тотално се е сринала, когато е разбрала за аферата му с Франсоаз Гилот през 1945 година. Тогава тя му казва, че като творец може да е невероятен, но от морална гледна точка не струва нищо.

Портрет на Дора Маар, Пабло Пикасо, 1939г.

Пикасо продължил да излиза с Франсоаз Гилот, 21-годишна амбициозна художничка и студентка по право. Те имали две деца Клауд и Палома. Тя е била силно влюбена в художника, но дори това чувство не е било достатъчно силно, за да оцелее под натиска на неговия тежък характер. Франсоаз също не е успяла да преживее злоупотребата с чувствата ѝ и склонността на Пикасо към разврат. Именно за това тя го напуска през 1953 година. През 1964 година тя публикува мемоарите си, които се казват „Животът с Пикасо“. След което тя се е преместила в Ню Йорк.

Франсоаз Гилот и Пабло Пикасо, 1948г.

Портрет на Франсоаз Гилот

Тъй като той предпочитал много по-млади жени, още докато е бил с Франсоаз, Пикасо е имал афера с 24-годишната Женевиет Лаплат, която също била приключила връзката си с него през 1953 г. През 2005 г. тя издава 20 нейни рисунки на Пабло Пикасо.

„Жена, седяща с кръстосани крака“ – Женевие Лаплат, Пабло Пикасо, 1951 г., Частна колекция

През 1961 г. художникът се оженил отново на 79-годишна възраст. Неговата 27-годишна булка е била Жаклин Рок, която се е отнасяла с него сякаш е бил светец.

Жаклин се опитва да научи Пикасо на балетни стъпки, 1957г.

Периодът, в който е бил с нея, може да се нарече много творческо време за Пабло Пикасо. Тя била последната му муза и е присъствала в повече от 400 картини и скулптори. Художникът умира през 1973 г., докато Жаклин е била до него. Тринадесет години по-късно тя решава да се самоубие, след като е разбрала, че е трябвало да довърши всичко след него.

Целувка на Пикасо и Жаклин, 1959г.

„Жената с жълтата шапка“ (Жаклин), Пабло Пикасо, 1961г.

Във всеки период, в който Пикасо е оставял огромно наследство, той е бил повлияван от всички жени, които са били до него, така както никой друг не би могъл да бъде.

http://www.dailyartmagazine.com/picasso-and-his-women/

Comments

comments