Росалин Наков, композитор на песента „Астана“

 

 

Композиторът Росалин Наков има около 30 песни по текст на Ангел Симеонов, но последната, или най-нова, предизвиква интерес поради мотива за създаването ѝ.

Изпълнена е от певецът Орлин Горанов, а поводът е 20 годишния юбилей на Астана като столица на Казахстан – един от най-новосъздадените градове в света, от нулата, както се казва.

Мисля, че се получи една много интересна песен, надявам се да се хареса и да живее своя живот“,  споделя композиторът Наков пред sofiapress. – Песента е дар към града Астана и държавата Казахстан. Както знаем – музиката не познава граници и тя е, може би, единственият език който не се нуждае от буквален превод. Музикалните знаци – нотите, с които свирят всички музиканти по света, са едни и същи. Песента по изрично желание е записана на български език. Надяваме се да достигне до сърцата на хората,“ сподели още Наков.

През последните години, той и Ангел Симеонов работят заедно с интензитет: „Разбира се, когато има нужда, някои от текстовете претърпяват леки промени. Да кажем, добавя се някоя дума, защото формата го изисква, или пък се отнема друга. Смея да кажа, обаче, че мотивът и вдъхновението в моя процес на работа са текстовете. За това ще кажа, че Ангел е изключителен поет, притежаващ толкова фин изказ и богат език, в същото време разбираем, достигащ право в сърцето като послание. Това е моето усещане, което ми дава импулса да намирам музикалния образ на текста,“ коментира Росалин Наков.

Текстовете на Ангел Симеонов са изпълнявани от едни от най-големите български певци и певици. „В по-голямата част, изпълнителите са от мъжки пол, защото текстовете на Ангел са много ярко изразени от позицията на мъж. Сред изпълнителите са Орлин Горанов, Васил Петров, Панайот Панайотов… но също така имаме и песни, записани с нашите велики Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Милица Божинова. Интересно, също е, че с песен по текст на Ангел Симеонов, е първият дует до сега, между Орлин Горанов и Силвия Кацарова. Песента се казва „Любов като насън“, по едноименната стихосбирка на Ангел,“ допълва Росалин Наков.

 

Ето и пълният текст към песента:

 

Астана

Изправил могъща снага,
преминал на кон вековете,
народът на горда страна
препуска в галоп с ветровете…

Астана, Астана, Астана,
приказка бяла в снега,
родена във светли мечти,
столице, моя съдба,
град на милиони съдби!

Астана, Астана, Астана –
болка, тревога, тъга,
във степта велика, безкрайна,
блян на герои незнайни
и сбъдната моя мечта!

Пр.: Астана, Астана, Астана,
в утрото нова Зора,
бяла надежда в степта,
моя любов, Астана!

Изпълнител: Орлин Горанов
Композитор: Росалин Наков

 

Comments

comments