20-ото издание на седмица на изкуството в Ротердам

Седмицата на изкуството в Ротердам продължава до 10 февруари

Днес започва 20-ото юбилейно издание на седмицата на изкуството в Ротердам. Почти 50 процента от участниците са чужденци, в рамките на цяла седмица животът и пространството на холандския град се посвещават на изкуството. Част от артистичния форум ще се помещава в известна бивша фабрика „Неле”, изящен образец на модернизма. През 2014 г. сградата става част от списъка на ЮНЕСКО за архитектурно наследство. 75 международни галерии ще представят изложби, прожекции и пърформанси. Седмицата на изкуството в Ротердам продължава до 10 февруари.

Музей „Суш” – нова галерия в Швейцарските Алпи

Изложбата в швейцарските Алпи ще продължи до 30 юни

 Нов музей е отворил врати и в швейцарските Алпи. Намира се в малкото селце „Суш”, с 200 жители и се помещава в няколко пространства – бивш манастир, бивша пивоварна, бивш хоспис и пещера. Отговорна за създаването на новия музей е една от най-богатите полякини Гражина Кулчук. Тя се нарежда и сред най-големите световни колекционери на изкуство, а  фокуса й е към художнички. Не случайно първата изложба в музей „Суш”  изследва женската репрезентация, сексуалната еманципация и поставя под въпрос традиционните полови роли. 8 от 11-те инсталации са на жени. Експозицията е озаглавена „Жена гледаща към мъже, гледащи към жени”. Една от препратките е към факта, че Швейцария е последната европейска държава, която дава избирателно право на жените чак през 1990 година.В експозицията намират място произведения, собственост на Гражина Кулчук, като тези на полските художнички Моника Сусновка, Магдалена Абаканович, както и такива от чужди колекции. Част от произведенията са шокиращи, но архитектурните решения в сградите на новия музей са впечатляващи. Изложбата продължава до 30 юни.

Изложба на Щефан Мозес  в германския исторически музей

Историческият музей в Берлин

В германския исторически музей в Берлин се откри голямаизложба посветена на Щефан Мозес – един от големите фотографи на Германия.Роден през 1928 година, през 60-те той добива голяма популярност с портретите на хора с различни професии в Западна Германия, а по-късно и с документални серии от Източна Германия. Реализира и фоторепортажи от Европа и света. Мозес работи за списание „Щерн”, за което снима в Израел, Великобритания и Чили.Автор е и на портрети на големи личности като Томас Ман,  Ерих Кестнер, Пеги Гугенхайм  и  др. Любима негова тема към която винаги се завръща остава екзотичната страна, както сам я нарича Германия, която след войната и терора, успява да се възстанови и обнови. Мозес иска да документира не само промяната, но и типично германското – прави своеобразна типология. Сред снимките му могат да се видят такива на Конрад Аденауер в дом за възрастни евреи във Вюрцбург, посетители на Октоберфеста.  Щефан Мозес почина миналата година, малко преди да навърши 90 години. Изложбата в германския исторически музей продължава до 12 май.

Кристиан Диор  в музей „Виктория и Албърт” в Лондон

Изложбата в музея „Виктория и Албърт“ е до 14 юли

Преди финализирането на Брекзит, можете да отскочите и до Лондон. Във „Виктория и Албърт”  -най-големият в света музей за декоративно приложни изкуства и дизайн има изложба, изследваща връзката на френския моделиер Кристиан Диор и Великобритания. Експозицията проследява развитието на модната къща от 1947 г. до наши дни. Самият Диор е бил майстор в сътворяването на форми и силуети, а по собствените му думи, създавал жени-цветя. Пищните му рокли били шокиращи за времето на недоимък след Втората световна война. Като част от историята на модната къща не са пропуснати и имената на Ив Сен Лоран, Джон Галиано, Раф Симънс  и др. Един от критиците на експозицията отбелязва, че в нея липсва разказ за времената и контекста за скандалите и опитите за разчупване на консерватизма.

Със или без компромиси за Брекзит, изложбата ще продължи до 14 юли във музей „Виктория и Албърт” в Лондон.

В Ню Йорк е открита изложба на друг французин

До 12 май може да се види изложбата на Жиру де Пронже в  „Метрополитън“

Жозеф  Филибе Жиру де Пронже и първите снимки на Източна Медитерания. Зад това име се крие историк на архитектурата, археолог и пионер фотограф. През 1842 година той се отправя на 3-годишно пътешествие и съхранява за поколенията архитектурата на Източна Медитерания. Роденият преди 215 години фотограф използва активно многократното експониране на една плака.Авторите на изложбата в музеят на изкуството в „Метрополитън”  са изчислили, че ако той е пътувал с 500 плаки, вероятно е направил между 15 000 и 30 000 експозиции. Французина прави първите снимки на Гърция, Египет, Турция, Ливан и Сирия. Първият по рода си археологически архив.  Някои артефакти в него  вече са разрушени. Монументалното пътуване на Жиру де Пронже може да бъде видяно до 12 май в музея на изкуството в „Метрополитън” в Ню Йорк.

Източник БНТ, снимки Facebook

Comments

comments