Петра Керкенезова, Акрил върху платно.

Петра Керкенезова е родена в с. Цалапица, Пловдивско. Живее и работи в гр. Карлово. От ученическите си години в Пловдив рисува с удоволствие, а възможността да се срещне с творчеството на големи български художници като Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Димитър Киров, Георги Божилов и други е допълнителен стимул за нейното развитие. Завършва Художествената академия в гр. София, специалност „Текстил” при проф. Марин Върбанов през 1974 г. Занимавала се е с дизайн на промишлен текстил в областта на коприната и с архитектурен дизайн; била е учител по изобразително изкуство, в момента е  художник на свободна практика. Интересите ѝ са в областта на монументалния текстил, дизайн на текстил, рисувана коприна и живопис. 

Участвала е в художествени изложби на СБХ секция „Текстил” в София и в страната. Има самостоятелни изложби в гр. София, гр. Пловдив, гр. Букурещ (Румъния), гр. Карлово и др.

Техниките, които Петра Керкенезова използва, са разнообразни. Понякога те са графични,  а в друг момент – живописни. Работи с текстилни материали от всякакъв вид, които често преплита с камък и метал.  Чувства се свободна да прави рисувана коприна, защото тя ѝ дава възможност да освободи фантазното си мислене. Харесва ѝ да работи с цветове, които вечно да се приливат един в друг и да предизвиква различни емоции чрез тях. Търси абстрактни форми на изразяване, но много често предизвикателство е и реалистичното рисуване, например в областта на портретната живопис, пейзажа и натюрморта.

През последните години прави сполучливи варианти в графичния дизайн – оформление на книги и графични знаци.

размери 20/20; акрил върху платно; рамкирана.


размери 20/20; акрил върху платно; рамкирана.


размери 26/42; акрил върху хартия; рамкирана.


Зимен пейзаж, акрил върху платно.


Карлово 1920. Акрил върху платно.

Натюрморт. Рисувана естествена коприна.

Идея за натюрморт. Акрил върху платно.

Искри от огнището. Гоблен, смесени материали, 1.20/2.60 м.

Натюрморт. Акрил върху платно.

Червената ябълка. Акрил върху платно. 20/20 см.

Comments

comments