Океанът е колкото прекрасен, толкова и страшен. Победителите в международния конкурс за подводна фотография (Underwater Photography Of The Year) станаха ясни съвесем скоро. Те успяха перфектно да уловят много от съкровищата на света под водата.

Всички снимки трябваше да бъдат направени под водата. Разрешено бе да се снима на няколко нива, като част от изображението да е под вода. Нямаше ограничения относно обработката на фотографиите. Фотографи от 63 страни представиха над 5 000 снимки и се състезаваха в 11 категории за голямата награда.

Германският фотограф Тобиас Фридрих е този, който я е спечелил. Частта на Тобиас е наречена „CYCLE-WAR“ и представя панорамна гледка на корабокруширалия SS Thistlegorm, натоварен с мотори . Фридрих споделя, че е имал идеята за снимката от няколко години, но намирането на начин да я заснеме е затруднило осъществяването ѝ.

„Стената е много наблизо и не можеш да се движиш достатъчно назад, за да уловиш цялия пейзаж. В резултат на това трябваше да направя панорамна снимка на самата гледка, за да уловя цялата палуба, включително и някои светлини, които дават на изображението повече дълбочина.“

Член на комисията в конкурса Питър Роулъндс посочва, че това не е първия път, в който някой прави такава снимка. Фридрих прави артистична композиция.

„Съвършено осветен и композиран, аз предчувствам, че никога повече няма да има по-добър кадър на този обект.“

№1 Победител в категория Портрет- „Пясъчна тигрова акула, заобиколена от малки рибки“, Таня Хуперманс, САЩ 

 

№2 „Peek-A-Boo“, Мартин Едсер, Англия

 

№ 3 Категория Черно-бял, „Сутрешем полет“, Филипо Борги, Италия

 

№4 Категория Черно-бял, „Хипноза“, Уенди Тимерманс, Холандия

 

№5 Британски подводен фотограф на годината, „Любов“, Грант Томас, Англия

 

№6 Категория Макро, „Красива дама“, Китай

 

№7 Категория Широк ъгъл, Рене Капозола, САЩ

 

№8, Победител в категория Широк ъгъл, Франция

 

№9 Победител в категория Макро, Канада

 

№10 Победител в категория Черно-бял, Словения

boredpanda.com

Comments

comments