Жената котка

 

 

Само изгубеният шедьовър на Лотрек е над 300 хиляди евро, твърди Георги Генов.

Картини за милиони са изложени в столичната галерия Класика, като само шедьовърът на Тулуз Лотрек – „Жената котка“ е на стойност над 300 хиляди евро, твърди историкът д-р Георги Генов. Той даде цяло състояние, за да откупи картината на Лотрек от колекция в Истанбул, съобщава неговият мецанат акад. Васил Гюзелев.

“Жената котка” е била някога притежание на нашето царско семейство, но е продадена от наследниците на Борис Трети.

Над 100 новооткрити творби на стари майстори са изложени в галерията на д-р Генов.

Историкът д-р Георги Генов  работи в секция „Македонски въпрос“ към БАН и е създател на галерия-музей „Класика“, която вече 27-години е лидер в културния живот на София.

Георги Генов

 
 
Освен галерията, той има и издателство, две книжарници /едната в Охрид/, завод за вино и фабрика за цигари, която е подпалена от „неизвестен извършител“, ателиета и др.
 
По време на почивките си на Охридсото езеро посещава средновековните паметници на Крали Марковото царство, достигащи до Голо бърдо в Албания. Ръководи научни експедиции до там, а в момента живее в Париж, където изгражда третата си галерия. Целта му е да направи български културни центрове в Торонто, където е работил, в Охрид и разбира се – в Париж.
 
Член е на „Комитета Юли Пинкас – ПАСКИН“ и на едноименната фондация в България. Той и академик Гюзелев правят дарения на Софийската и Видинската община, където е роден Паскин, канят в България наши сънародници, за да се изявяват на родна земя.
 
На 20 юли т.г. в галерия „Класика“ ще бъде открита изложба на  Еми Кулинска – Париж и на проф. Георги Чапкънов.
 
 
материал на Патриция Кирилова
 
 

Comments

comments