От 14 март 2018 г до 12 април 2018 г. галерия „Сердика“ представя изложбата „Цветове от Изтока“ на Емануела Цонева.
Вернисажът е на 14 март от 18:00 ч. Авторката е вдъхновена от колорита и духа на Изтока и посвещава изложбата си на Южна Корея.

ЗА АВТОРА:
Емануела Цонева е родена през 1957 г. в град Шумен. Завършва Художествена гимназия в Казанлък през 1976 г. и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – специалност „графика и илюстрация” при доц. Иван Маринов през 1980 г. Има следдипломна квалификация по анимация към Национален киноцентър – София. Завършва курсове и посещава семинари към група „ЦВЯТ-България”. Притежава сертификат за озеленяване и аранжиране на цветя към ЦПО-„Линея 10”-София.
В началото на артистичната си кариера се занимава с анимация. В периода между 1979-1988 прави седем анимационни филма и печели над 10 престижни награди у нас и в чужбина: Гранд при (Варшава), наградата на журито в град Носувей (Унгария), златен медал в град Кромирец (Чехия), специална награда и златен плакет – 2 поредни години в Лондон (Великобритания), участие на фестивала в Анеси (Франция).
Емануела Цонева е работила 10 години като сътрудник в ТЦ Варна, художник-моделиер в „Дружба стил” – Варна, изработвала е плакати и покани за Варненска опера и Държавен куклен театър – Варна, преподавала е проектиране на модно облекло в частен колеж „Богоя” – Варна.
В момента е преподавател в НУИ „Добри Христов” – Варна по графика, рисуване и пластична анатомия.
Участва в престижни изложби и биеналета на графиката и рисунката в България и чужбина (Кадакес – Испания, Канагава – Япония, Подгорица – Черна гора, Радиборч – Полша, Букурещ – Румъния и други).
Има повече от 20 самостоятелни изложби и творчески изяви в България и чужбина.
По-важните от тях са:
1979 г. Първа самостоятелна изложба – илюстрации по приказки на Николай Райнов в град Варна;
1996 г. „Сътворението” – самостоятелна изложба пастел и керамика в галерия „Палас 2” – Варна;
1997 г. Самостоятелна изложба живопис и графика в галерия „Буларт” – Варна;
2000 г. „Раят в нас” – изложба живопис в Център за съвременно изкуство – Варна;
2001 г. Самостоятелна изложба –живопис и рисунка –галерия „Александър”-София;
2001 г. Блиц изложба „Африкански приказки” с модно ревю в комплекс „Атриум”- Варна;
2002 г. Съвместна изложба „Стъкло и коприна” с пловдивския художник Янко Ненов в ГХГ „Борис Георгиев” – Варна;
2007 г. Юбилейна изложба живопис, графика, рисунка, пърформанс в ГХГ „Борис Георгиев”- Варна;
2010 г. Самостоятелна изложба „Стъклопис и огледала” – художествен салон „Стара Варна” ;
Ръчната книга „Сянка от пеперуда”, създадена 2012 година, е литературно-художествен творчески проект, реализиран от Емануела Цонева, съвместно с гравьора Петър Лазаров, в Грьонинген – Холандия. Бутиковото издание от 20 броя е с 11 оригинални илюстрации /монотипии и дървогравюри/.
През 2013 година ръчната книга е представена в галерия “Ларго”-Варна.
В периода от 2008 до 2017 Емануела Цонева участва редовно в ОХИ на група на художниците- Варна, както и в ежегодни колективни изложби на художниците-преподаватели от НУИ „Добри Христов”-Варна в Двореца-Балчик.
През април 2016 г. Цонева е поканена за самостоятелна изложба – „Уловени мигове” в арт галерия „Citizen” – Париж / Франция/.
На 22.03.2017 заедно с дъщерите си прави изложба – „3/3”, посветена на пътуванията си до Южна Корея в галерия „ Ларго”-Варна.
На 28.10.2017 Юбилейна изложба -„Животът като мозайка” в ГХГ „Борис Георгиев”-Варна.Голяма част от картините са посветени на далечния изток, вдъхновяващ художничката през последните седем години.
Емануела работи графика, илюстрация и оформление на книгата. Твори още в жанровете: живопис, стенопис, плакат и стъклопис.
В периода 2000-2002 с дъщеря си Гергана Цонева създава четири колекции авангардна мода и печели две статуетки „Арахна” на Театъра на модата под егидата на Едит Паф.
Издава три стихосбирки „Към теб” -1994, „Молитва за обич”- 2001 ,представена със самостоятелна изложба в галерия „Александър”-София и „Сянка от пеперуда”-ръчна книга реализирана в графична база –Грьонинген /Холандия/.
Картините й са притежание на колекционери и галерии у нас и в чужбина – САЩ, Великобритания, Люксембург, Германия, Финландия, Испания, Япония, Аржентина и др.
Член е на Варненската група на художниците, Дружеството на писателите към СБП – Варна и група
„ЦВЯТ” – България.
В момента живее и работи във Варна.

Comments

comments