Георги Атанасов е  от старото поколение български художници, принадлежащи към кръга на т. нар. „класици“. В картините си той представя самобитния лик на българското село. Рисува предимно пасторални пейзажи, портрети и фигурстивни композиции.

 

акварел. Георги Атанасов, източник: @auction-victoria.com

 

Художникът е роден през 1874г. в пловдивското село Гирен. тогава в Османската империя, днес село Белозем, България. През 1902г. завършва държавното рисувателно училище,  специалност „Живопис“ в класа на Ярослав Вешин. От 1909 година специализира в Мюнхен в класа по живопис на проф. Карл фон Маар.

 

„Хоро“, Георги Атанасов, източник: @auction-victoria.com

 

След около две години се завръща в България. Наред с изявите си на художник е учител по рисуване в различни училища. Преподавал е в Хасково, Пазарджик, Белозем, Пловдив. Пенсионира се през 1934 година. Активно участва в дейността на Дружеството на южнобългарските художници, на което е и председател. Излага в две изложби на съюза „Лада“ – Белград (1904) и София (1906) и в общите художествени изложби на Съюза на художниците. Публикувал е и художествена критика, най-вече за пловдивски художници.

 

акварел, Георги Атанасов, източник: @auction-victoria.com

 

Творбите на Георги Атанасов са притежание на Националната художествена галерия и Пловдивската градска художествена галерия.

 

Comments

comments