Да не се срамуваме да отстояваме националните си интереси

Това заяви президентът на РБългария Румен Радев в студиото на „Панорама“

„Аз не съм избран, за да премълчавам истината, а напротив за да я изговарям и отстоявам. Демокрацията в България я застрашават много неща. Застрашава я чувството за несправедливост. Застрашава я корупцията, която е повсеместна.Да добавим ли отчайващото състояние на медиите, където,където международните организации потвърждават този нисък рейтинг. Мога да добавя и изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни и прозрачни избори, да не забравяме и отчайващо ниското доверие в българския парламент –нашата най-важна институция, което е сериозен фактор за притеснение. Също така прозрачността при вземането на решения. Едноличните решения, касаещи също и бюджета, който се приема със закон. Липсата на отчетност, липсата на отговорност”, заяви Румен Редев.

Президентът бе категоричен, че не е избран да приглася на правителството и по думите му не е опасен плурализмът в политиката,а отсъствието на взаимен контрол между институциите, каквото наблюдавахме до неотдавна. „Не приемам това внушение, че виждате ли проблемите в България са в резултат на липсата на диалог между мен и правителството. Ще спомена бедността,несправедливостта, несигурността, които са трупани с десетилетия и които се задълбочиха през последните години. Това прави труден  диалога ми с правителството, което в гласа на хората. Мнозинството се отнася оскърбително към протестиращите майки дава нелепи обяснения за своите апартаменти и скандали. Повишава данъчната тежест на по-бедните и не мисля, че това е покана за диалог към мен и не мисля, че всеки разумен човек вижда в този диалог ключа към решаване на проблемите.

Президентът беше категоричен, че правителството трябва да търси  диалог не с него, а с българските граждани. Да чува техните болки, техния глас и техните очаквания.

Водещият Бойко Василев

Относно срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова, президентът заяви, че е готов да обсъжда визия за бъдещето на България, в която има  ясни идеи и реформи за страната, а не с боксуващи, вече приети програми.

„Приех парламементарните сили, чух техните идеи. Днес правителството не изпълнява собствената си програма. Аз дадох много добре моите условия за среща. Аз очаквам не програмата, която показва своята несъстоятелност в редица области, а решителна визия за справяне с корупцията във високите етажи на властта, за справяне със спада на чуждестранните инвестиции, за справяне с нашето значително изоставяне като икономическо развитие от държавите от Източна Европа”- заяви Румен Радев.

Той бе категоричен, че трябва да се пресекат възможностите за злоупотреби в нашия изборен процес и да се работи за изграждане на убедителна стратегическа алтернатива, защото неудовлетвореността на гражданите расте. Всеки който протестира срещу сегашното правителство може да разчита на подкрепата на президента в зависимост от неговата кауза, стига тя да е отговорна, справедлива и демократична.

„Най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения и в контрола над управляващите. На първо място, това е да върнем доверието в българските избори, защото те са изключително важен фактор за демократичното формиране и функциониране на институциите и аргументите за отказ от машинно гласуване и от електронно, дистанционно гласуване според мен са несъстоятелни и укорими. Към момента нашият изборен кодекс налага да има предаване онлайн с картина и звук на заседанията на ЦИК и на районните избирателни комисии, но няма такова изискване за секционните избирателни комисии точно там където става броенето на бюлетините и оформянето на протоколите. Ако това се въведе, не само че ще има контрол в реално време от ЦИК и РИК, но всеки гражданин в края на изборите ще може да види на своя телефон, как във секцията в която е гласувал броят бюлетините и как се оформят протоколите”.

Президентът Румен Радев: Демокрацията в България е застрашена

Според Румен Радев единственият начин да се върне доверието на гражданите е въвеждането на много по-активни методи за разкриване и пресичане на корупционните схеми по високите етажи.  Това е начинът да се върне доверието на гражданите  в институциите , да се възстанови държавността и да се изгради една свободна среда за развитие на гражданите и на бизнеса, която да доведе до високо качество на живот. Важно е според него да се изгради мащабна реформа на институциите, за да се ограничи колективната безотговорност . Да има по-голяма непримиримост към заобикалянето на законите. Хората ще завишават непрекъснато изискванията си към тези, които ги управляват – образование, капацитет, знания, опит, езици, убеден е държавният глава.

На въпроса дали смята да направи своя партия, Румен Редев заяви, че е отговарял много пъти на този въпроси, ще го направи и сега, като президент не може да създава партия, но би подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива на корупцията и  на беззаконието. Ще подкрепя всяко усилие, където има алтернатива, която извежда България в едно друго състояние.- заяви Румен Радев.

Президентът коментира и отпадането на регламента за мониторинг от Брюксел за съдебната реформа у нас. „Този мониторинг показа своята безполезност, даже в последните години служи като инструмент за политическа подкрепа на една система, която я усещаме на гърба си и няма кой да оправи българското правосъдие, ако не ние самите. Затова илюзията, че Европейска комисия милее за нашето правосъдие, трябва да я изживеем по-бързо.Аз гледам и съдя по крайния ефект, крайния резултат, а резултатът е 11 години една от най-важните теми в този мониторинг това е борбата с корупцията по високите етажи на властта” – заяви Румен Радев.

Относно проблема със свободата на медиите в България, държавния глава е на мнение, че има пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт, а няма ясни критерии за държавната реклама в медиите.

По повод конфликта между Русия и Украйна, свързан са екваторията на военни кораби, Радев заяви, че нито за момент не си е сменял позицията и сега твърди, че  моряците не бива да плащат цената на политическата амбиция и че никой няма интерес от милитаризирането на Черно море. „Европа не бива да допуска да става  заложник на украинките вътрешно-политически амбиции. В този конфликт има повече от две страни и трябва да търсим решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен, защото това всъщност ни отдалечава от решението на конфликта” – заяви Румен Радев.

Президентът коментира и енергийната стратегия на България и очакванията газопроводът „Турски поток” да мине през наша територия и че трябва непременно да се приключи с интерконекторите, защото само чрез тях може да се постигне диверсификация и конкурентни цени, но без да се заблуждаваме че България може да се превърне в енергийно разпределителен център,само чрез тях, защото техният капацитет е твърде ограничен. С него можем да постигнем само нашата диверсификация. АЕЦ Белене също е важен проект, не само защото са вложени големи пари, защото той ще гарантира съхранението на нашия ядрен капацитет и ще ни даде енергийна сигурност в бъдеще. Също така сподели,че България трябва да участва много по-активно в европейските иновационни фондове,за да се разработват и внедряват екологично чиста енергия – коментира президента.

В заключение Румен Радев изтъкна, че националният егоизъм се завръща и ние трябва бързо да се адаптираме към този процес, и най-важното – да не се срамуваме да отстояваме своя национален интерес. Българите не вярват на политици, които многократно са ги лъгали и доверието им към мен се дължи на факта, че изговарям истината и докато това доверие е функция на истината аз ще изпълнявам и ще остана верен на своя дълг.

Източник: БНТ

Comments

comments