„Приложна носталгия“ е съвместна експозиция на двама фотографи – един от Сърбия и един от България. Автори са Христо Русев от България и Драгана Удовичич от Сърбия.

Проектът ще бъде представен в изложба „Приложна носталгия“, която ще може да се разгледа от 7 юни в 17:30 ч. Мястото е галерия „Академия“. Предстои показването й в Белград и други сръбски градове.

Като част от проекта авторът от Сърбия Драгана Удовичич посети София  в продължение на 7 дни прави снимки на места, събития и хора, които й напомнят за нейния град. Българският автор Христо Русев прави снимки на Белград, като и двамата автори спазват условието да работят като фотографи, обзети от „носталгия“.

Така в експозицията са избрани по 20 снимки, които най-добре илюстрират общите черти в ежедневието на двата града.

„София и Белград са много подобни градове, което не е изненадващо, тъй като са
разположени в една и съща част на Европа и имат много общо в историята си. – споделя Драгана Удовичив. – „Щастлива съм, че имах възможността и задачата да посетя София и със сигурност ще се върна отново, когато имам шанс, защото се чувствах като в моя Белград.“

Основната идея на проекта „Приложна носталгия“ е да насърчи културния обмен между двете страни, ценностите на европейската интеграция и сътрудничество между Сърбия и България. Проектът води началото си от 2007 година и досега има реализации в Португалия, Франция, Чешката република, Швеция, Испания, Белгия, Унгария и др. държави.

„Чувствам се привилегирован да участвам в тази чудесна идея, която дава възможност на фотографите да мислят, да търсят, да бъдат творчески и уникални, да показват Белград през собствените си очи и да се самоизразяват.“ – е развълнуван от проекта фотографът Христо Русев.

Comments

comments