„Matter over Matter“ е интердисциплинарен проект, който среща съвременни художници и 3D дизайнери от България и Гърция. Той изследва как новите технологии като 3D принтирането оказват влияние върху нашето възприятие и разбиране за материята, но също така и как съвременното изкуство рефлектира върху това чрез нови и практики и подходи.

Гръцките художници Марина Велисиоти, Никос Ламбринос, Никос Маринис и Савас Метаксас, както българските Георги Стоянов, Пепа Иванова и българо-италианското дуо Анто. Милота / Златолин Дончев бяха поканени да се включат в проекта. Всички те работят в различни области като живопис, звук, текстил, фотография, инсталация и дизайн. В продължение на няколко месеца те си сътридничиха с 3D дизайнери, за да разработят нова творба, основаваща се на различните разбирания за материалност, тактилност и прехода от една материалност или медия в друга. Тази среща изследва и как творбите могат да се доближат до публиката чрез докосване.

Изложбата с резултатите от проекта ще бъдат представени в галерията на Гьоте-институт България. Тя ще се открие на 4 септември от 18:30 и ще може да бъде видяна до 6 октомври. След това изложбата ще бъде показана и в Гьоте-институт Солун през октомври-ноември 2018 г.

„Matter over Matter“ е проект по инициатива на Стела Анастасаки (Гърция), Йоана Стефанова (България), Димитра Циашкоглу (Гърция), Йордия Цази (Гърция), Проектът стартира в рамките на Академия за културен мениджмънт 2017 в София, Букурещ и Солун и е финансиран от проектния фонд на Академията.

Проектът е реализиран с подкрепата на B2N Studio, София.

5 септември – 6 октомври 2018
Откриване: 4 септември, 18:30 ч.

Гьоте-институт България
Ул. „Будапеща“ 1, София

Comments

comments