БСП подкрепят протестите, но не са техни инициатори

Пореден ден на протести в различни градове на страната. Гневът ескалира заради високите цени на горивата, повишението на цената на застраховката „Гражданската отговорност“ и ниските доходи. Към тези теми се допълват и други поводи за недоволство, а именно изтъква се корупцията, размера на данъците, проблемите на хората с увреждания.

Протести има в Хасково, Сливен, Стара Загора, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, София, Перник и др.

В Софияпродължава протестът на майките на деца с увреждания, които се събраха за 23-типореден ден под прозорците на властта, с искания за оставката на вицепремиераВалери Симеонов.  Те са категорични, чене желаят оставката на цялото правителство. Към тях се присъединиха и другипротестиращи  срещу високите цени нагоривата и срещу правителството.  В други градове на страната, майки отинициативата Системата ни убива се вляха в общото недоволство на протестиращитеза цените на горивата, промените около гражданската отговорност, стандарта наживот у нас.

Пореден ден на недоволства в цялата страна-снимка: БТА

Протестите се провеждат при изключително засилено полицейско присъствие. В Перник  протестиращите  настояват за връщане на милионите хора, които живеят зад граница и за по-добри условия у нас, както и срещу предстоящото увеличение на гражданската отговорност и високите цени на горивата.

Четвърти ден на недоволство имаше и във Варна, където десетки скандираха срещу ниския стандартна живот и беззаконието  с искане оставката на кабинета, заради всички безобразия, които се случват в страната. – „Тази политика на геноцид не само на управляващите в момента, а по принцип  на хората във властта в последните 20 години е унищожителна за българския народ. Хората се разбягаха в чужбина, тука нашите майки и бащи живеят в крайна мизерия“ , казаха от протестиращите пред bТV.

Протести имаше и в Добрич, където хората освен исканията за по-ниски цени на горивата, настояват и за политики, които да доведат до по-достоен живот за всички, за по-добро бъдеще на младите. Пред сградата на общината в  гр. Бургас също имаше недоволство срещу ниските доходи и стандарта на живот.

Протестиращите в Хасково се дистанцираха от всички партии, поискаха пълна промяна на начина на управление, и се заканиха следващия път да затворят граници.

Протести имаше и във, Варна, Добрич и Силистра , където освен срещу цените на горивата, протестиращите се обявиха  за по-високи доходи и по-висок жизнен стандарт.

Призив към протестиращите отправи министъра на вътрешните работи Младен Маринов, който призова протестиращите за спокойствие и законност. Да не се влиза в провокация с полицията, да се изпълняват техните разпореждания.

Българската социалистическа партия подкрепя протестите, но не са техни инициатори

БСП подкрепя справедливите протести

Така Корнелия Нинова отговори на твърденията, че протестите се организират от левицата.

БСП подкрепя справедливите протести на хората и не само ги подкрепя, а преди те да избухнат предлагаше същите неща в Парламента, под формата на закони и ще продължат да го правят. Ние сме за исканията на недоволните, но не е инициатор на протестите –заяви Корнелия Нинова. Тя потвърди и позицията на партията за предсрочни парламентарни избори. Смята, че недоволството от последните дни, може да ускори тези процеси.

Корнелия Нинова

Проблемите на протестиращите могат да бъдат решени в Парламента и БСП предприема конкретни действия в тази посока – обяви Корнелия Нинова – „Между първо и второ четене на бюджета ще внесем искане да се промени, решението взето от мнозинството миналата седмица, за облагане с данък на старите коли“ – заяви Корнелия Нинова. Социалистите предлагат също така да се намали данък добавена стойност на хляба и лекарствата, да се подкрепят младите семейства, да се преизчислят пенсиите. Според Нинова протестите, са не само социални, но и за смяна на модела на управление, за което левицата призовава от месеци. Според Нинова, управляващите не са се вслушали в техните предложения досега, но вече трябва да чуят исканията на протестиращите.

Източник: bTVnovini.bg

Comments

comments