Основният ни фокус е тялото и начинът, по който то се обговаря и манипулира в нашето общество„. Tова са думи на две холандки – сестрите близначки Лизбет и Анжелик Раевен. Те показват своята работа за първи път в България, в галерия „Структура“.

На 27 март в галерията бе представена тяхната видеоинсталация Wild zone 3 и Goodly Creatures. В предишните им проекти Wild zone 1 и 2 те представят само възрастни хора, а в третата част – само деца. Това е така, защото юношеството „представлява токлкова критичен стадий в живота ни“ и близначките намират за много интересно и необходимо предизвикателство да повдигнат и  обсъдят проблемите през образа на тийнейджъри, които все още нямат физически белези на сексуална идентичност.

Младежите в тази инсталация са на възраст 9-12 години. Освен това всички са облечени по подобен начин, със заострени уши, сякаш са от друга планета, а косата им е вързана под брадичката. С този си вид те искат да пресъздадат впечатление, че са членове на една андрогинна секта. „Юношите са изключително високи и слаби, носят еднакви дрехи, за да не е ясно дали са момчета или момичета„, споделят авторките на проекта пред Sofiapress. –  „Наясно са, че ги наблюдават, но не се съобразяват с наложените предстаи за женственост и мъжественост. Те предизвикват страх сред някои зрители просто защото са „различни“.“

Името „Дива зона“  вдъхновява близначките още от 2000г. Идва от френския философ Жил Дельоз, който описва „дивата зона“ като място, населявано от избрани индивиди от обществото. Тези индивиди, според него, са предвестник на това, което ще се случи на обществото в бъдещето. Точно тази заплаха, която обществото свързва с „дивите зони“ и страха от тези, които са „различни“ искаме да изразим. 

За презентацията е нужен JavaScript.

 

 

И двете творби „Дива зона“ и „Красиви същества“ са вдъхновени от от романа на Олдъс Хъксли „Прексрасният нов свят“ от 1932 година. Книгата представя кошмарна визия на едно бъдещо общество, в което не се допускат лични емоции или индивидуални отговори. Няма религия, любов или философия, повечето книги са забранени.

„Модният свят има много по-голямо влияние от политиката“

В края на деведесетте години Лизбет и Анжелик Раевен създават серия колажи, в които реклами и изображения от модни и художествени списания са съчетани с деликатни рисунки с молив. Те копират фотомодела, с единствената разлика, че рисуват слабата фигура още по-слаба и удължена и точно обратното с устните и очите. В един колаж рисунката на два срастнали се сутиена е съчетана със снимка на изкуствена гърда и снимка на пърформанса Melons. (At a loss) 1998, в който американската художничка Пати Чанг си отрязва гърдата, която всъщност се оказва пъпеш. Изключителните изисквания към телата на фотомоделите в модната индустрия провокират гнева им. Има един пласт от прийомите на медиите, който дуото не използва: като зрители на техните пърформанси и видеа, ние скоро осъзнаваме липсата на съблазън. Сюжетът, скоростта, блясъкът и спектакълът, които са толкова типични за съвременната медийна култура, просто не присъстват във видеоинсталациите. Комерсиализацията отсъства при сестрите Л.А. Раевен.

За презентацията е нужен JavaScript.

Мании

Връзката между „направеното“ тяло, идеалните образи и храненето играе важна роля в работата на Л.А. Раевен още от самото начало и-особено-най-проблематичните аспекти на тази връзка. Силата на тяхната работа е, че като се занимават с теми, които не са приятни; теми, за които всички знаят, но предпочитат да не обсъждат, те предизвикватмедийна реакция и сериозен дебат. Контролът на храните може да бъде начин за освобождаване от властта на тялото, но в работите на Л.А. Раевен се оказва, че това е само пречка за здравословно отношение към собственото или нечие друго тяло. 

Comments

comments