Ругаенето е начин за изразяване на много хора. Макар и да не се гледа с добри очи на това, се оказва, че този начин може да ни донее доста позитиви. Много статистики и проучвания са доказали, че хората, които ругаят имат по-високи нива на интелигентност. 

Данните сочат, че всеки англоговорящ изговаря по един неприличен израз на всеки 140 думи. Със същата честота се употребават и местоименията „ние“, „вие“, „те“. Децата в англоезичния свят се научават да псуват много преди да научат азбуката. Всяко двугодишно дете знае поне по една мръсна дума. В България данните не са различни. Няма как да не ви се е случвало някой съсед да не подвикне на детето ви: „Ела сега аз теб да те науча да псуваш.“

Доказано е, че освен психически, те могат да успокояват и физически. Великобританският университет Кийли е направил следният експеримент: в леденостудена вода няколко човека трябва да поставят ръцете си. На едната половина й е позволено да ругае, а на другата тази волност е забранена. След експеримента се установява, че тези, на които псуването им е било разрешено са издържали по-дълго в ледената вода, тъй като ругатните са ги разсейвали, а и чрез тях освобождаваме емоционалното напрежение. 

„Ругатните са универсален лингвистичен феномен. Изричайки подобни думи, на човек му олеква, нашата цел беше да установим по експериментален път дали това води и до намаляване на болката“, казва единият от организаторите на проучването – Ричард Стивънс.

Психологът Ричард Стивънс признава, че все още учените нямат еднозначни отговори на въпросите как и защо има подобна връзка между болката и обидните думи. Едно от обясненията може да е, че ругаенето засилва агресията, което пък води до физиологични промени в организма, като покачване на нивото на адреналина и няколко други хормона.

Нисшите слоеве на обществото еднакво често прибягват до псувните, както и най-заможните. Най-благоприлична реч употребяват средните прослойки, което се дължи на викторианското наследство на Великобритания. Именно средната класа най-стриктно е спазвала добрия тон, търсейки утвърждаване и евентуално изкачване по социалната стълба. Докато аристократите по онова време били в силна позиция и често я демонстрирали чрез нецензурна реч.
Преди повече от две хилядолетия римляните използвали обидни думи, които най-често се свеждали до слабата сексуална активност на мъжете. През Средновековието на преден план излязло богохулството, което наранявало и унижавало вярата на опонента. Повечето мръсни думи и изрази в английския език са останали непроменени от 1000 години.

Изледователи съветват този метод да се използва по-рядко и пестеливо, тъй като тогава работи най-ефективно. А колкото по-креативни са възгласите, толкова по-освободени ще се чувствате. И все пак внимавайте ако вашите обиди са насочени към определен приятел, роднина, съсед и т.н., понеже той може да ви се обиди много и да си развалите добрите отношения. 

Comments

comments