1 Март или така наречената „Баба Марта“ наближава, за това ние – Sofiapress.com решихме, да ви запознаем с инициатора на екипа от Мартеници.бг – Диана Панталеева. Тя ни споделя как е започнала страстта ѝ към мартеничките, нейното вдъхновение, за изработването на символа на българската традиция и за мартениците извън България.

През 2006 година Диана Панталеева вижда своя колежка как плете мартеници и решава тя също да се опита. От този момент пламъкът на страстта ѝ към мартениците се запалва.
Още първият път, в който тя и семейството продават своите първи мартеници, усещат, че това начинание им харесва. Те вярват, че от началото до сега това, което ги движи напред е емоцията, а не бизнесът и парите. „Мартениците са заредени с позитивна енергия, изработени с много желание и любов и хората, които си ги купуват, усещат това. Самият досег с клиентите, фактът, че им предлагаш нещо красиво, за здраве и късмет, носи едно окриляващо чувство и за теб, и за тях, и те зарежда за месеци наред„.- споделя инициаторът на Мартеници.бг.
В началото бизнеса им е семеен, тоест четирима души, но в течение на времето е нужен по-голям екип. От скоро са наели двама служители по програма на заетост на хора с увреждания. Сезонно работят с около 50 души, с които си партнират в избратването на мартеници.


инициатора на екипа от Мартеници.бг -Диана Панталеева

Всички мартенички, които правят, се изработват ръчно. Те се стремят по време на работата си да използват основно български производители на вълна и прежда. Голяма част от декоративнирте елементи също са българско производство.
Това, което мотивира самата нея и нейният екип е да популялизират ръчно изработените мартеници, отстояването на традицията и потенциала, който виждат в бизнеса им: „Всички сме наясно, че пазарът е залят с китайски мартеници. Ние сме приели за своя мисия да се преборим с тази тенденция. И, вярвате или не – имаме успех. Хората виждат и оценяват ръчната изработка, традиционните модели и вложената емоция. Разбира се, че винаги ще има търговци, които искат да изкарат бързи пари с малко вложение и ще наблегнат на евтини китайски модели. Но ние вярваме, че това ще отшуми, защото сме навън всяка година и имаме много добър поглед над пазара. За радост, традицията надделява.„- споделя още Диана Панталеева за Sofiapress.com.

Трядицията продължава извън България
Една от целите им сега е да популяризират българската традиция извън България. И се опитват да я постигнат като трета година подред със сътрудническото им сдружение „Heroes Wanted“ организират благотворителна кампания в помощ на деца, лишени от родителска грижа. В рамките на тази инициатива те изпращат мартеници в повече от 27 страни по света. Освен благотворителността, те раздават на свои познати, които заминават в чужбина, за да имат нещо традиционно българско на празника. Но също така техните близки, които носят мартенички, имат мисия да подарят на колкото се може повече хора и да разкажат историята за българския празник „Баба Марта“.
Диана Панталеева споделя, че техните ръчно изработени мартеници са участвали в световното скаутско джамборе в Япония през 2015 година. Освен това всяка година мартеници се раздават в църквата Св. Стефан в Индианаполис, Канада като там Диляна осигурява голямо количество, което ще е достъчно за всички българи там. – „В Швеция и Швейцария роднини всяка година пращат децата си на училище с наши мартеници и те закичват всички съчученици.“ Тази година в градския парламент в Лион, също ще бъдат закичени с мартеници изработени от Мартеници.бг.

Чужденците с интерес приемат българските мартеници и се вълнуват от традицията в България свързана с 1 март. Дори в някой части от света като Япония е изключително популярно българското вино, което по време на месец Март се украсява с мартеница. Целта на Диана Панталеева и нейният екип е да „заразят“ целия свят с нашата красива българска традиция.

Comments

comments