На 12 юли, галерия „Нюанс“ представя изложбата „Силуети в огледалото“.

Експозиция се състои от 15 огледала  от 19ти  и 20ти  век  и 9 скулптури  на съвременни автори. Симбиозата между тези произведения на изкуството, играта с отраженията  и силуетите и пресъздаването  на  тайнствените истории, запечатани  в старите огледала е дело на куратора на изложбата  Емил Чушев. Експозицията въздейства  почти физически  върху усещанията на посетителите и поставя въпроси  върху  пространствените им  възприятия. Влезете ли в галерията , неизбежно  ставате част от изложбата. В огледалата можете да видите  своеобразни  портрети на скулптурните отражения, през портретите на всеки застанал  в миналото пред огледалото до вашият личен портрет пречупен през неподозирани  за вас  ракурси и  гледни  точки.

Огледалото е предмет, който винаги е натоварван с мистични и магически сили. Едни го наричат тунел към друг свят, за други огледалото е врата, която може да се отваря в двете посоки. Както да пуска вас в друг свят, така и да пропуска сили от други измерения във вашия. Затова огледалото изисква специално отношение и уважение. Колекцията  е грижливо и емоционално  подбирана през последните  30 години от Франция, Италия и  Австрия. В нея има експонати в стил сецесион, барок, запазени са оригиналните  стъкла  на част от огледалата, можете да видите позлата с розово  злато и  майсторки изработена дърворезба. Скулптурите, които  композиционно допълват  огледалата са работа  на Нели  Христова, Крум Дамянов, Борис Гондов, Пенчо Добрев, Нина Лишовска, Валентин  Митев и Благица Здравковска.

В продължение на столетия магьосници  и пророциса утвърждавали, че вглеждайки се в огледало виждат неща, недостъпни за простосмъртните.

Древните знания са свидетелствали, че огледалата са канали на енергийните потоци.Мистични хора от целия свят се взират в отразяващи обекти – огледала и  изпадали в особени емоционални състояния. Тази практика датира още от Древен Египет, част е от гръцката митология минава и през римските чародеи и средновековните магьосници,   стига и  до  днес, където   всеки може да намери  своето  преживяване посещавайки  „Силуети  в огледалото“ в  галерия „Нюанс“

Comments

comments