Наградите бяха  разпределени в шест категории

1.Инициативи за пътна безопасност от не правителствени организации;
2. Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации;
3. Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации;
4. Журналисти и медии, отразяващи проблемите на пътната безопасност;
5. Инициативи за пътна безопасност от учебни заведения;
6. Специална награда на служител на пътна полиция с личен принос.

В категория „Инициативи за пътна безопасност от не правителствени организации“ отличието спечели един образователен и дългосрочен проект, насочен към децата и младежите, със специално разработени материали –документални, игрални и анимационни филми, помагала, ръководства. В проекта „Дай път на живота!“ на „Ротари клуб – София“ е планирана разработката на цяла методология за часовете по безопасност на движението в училища и университети.

Специална награда в същата категория бе връчена на Съюза на българските автомобилисти за организацията и провеждането на състезанието „Най-добър млад шофьор на България“.

Специална награда за личен принос на служител на пътна полиция се връчи на младши инспектор Тони Иванов и младши инспектор Цветомир Георгиев от Районно управление на полицията гр. Своге, за проявените кураж,  смелост и професионализъм в особено тежък пътен инцидент.


Картината  „Цветна хармония“ на Диана Маринкева бе продадена на търг с цел събиране на средства за фонда.

В категорията с най-много участници – „Инициативи за пътна безопасност учебни заведения“, се връчиха четири отличия за инициативи в страната и три отличия за инициативи от столични учебни заведения:

Първа награда бе връчена за оформяне на знанията за пътна безопасност у малчуганите, чрез личен пример и поведение от родители, работещи в системата на МВР и Кампанията „С мама и татко в пътна полиция“ на детска градина „Юрий Гагарин“, гр. Пазарджик.

Второто отличие за инициатива на учебно заведение в страната се полага за креативната комбинация на учебни предмети, чрез която децата не просто учат правилата за движение по пътищата, но и ги прилагат при разработването на компютърни игри на 10-то училище „Алеко Константинов“, гр. Перник и кампанията „Пътна безопасност в часовете по компютърно моделиране“.


Средствата ще бъдат дадени на „Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия“.

Следващото отличие бе връчено за проведените дни за безопасно поведение на улицата с включени обучителни и  практически занимания на Частна детска градина„Мечтатели“, гр. Варна и кампанията „Това трябва да го знае всяко дете“.

Четвъртото отличие се връчи за организираната акция на група ученици, които чрез музика и танци привличат вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност, а именно Флашмобът „Изборът на музика е твой“ на Средно училище „Панайот Волов“, гр. Каспичан.

Първото отличие за учебни заведения в Столицата се връчи за изградената учебна площадка за безопасно движение и приложно колоездене и проведените на нея мероприятия от Детска градина № 49 „Радост“ и кампанията „Правилата знам, мога да се движа сам!“.

Второто отличие в тази категория се полага за седмиците на пътна безопасност, посветени на поставянето на обезопасителни колани в 109-то училище „Христо Смирненски“ и кампанията „Закопчаният предпазен колан спасява моя живот“.

Трета награда се връчва за организацията и провеждането на не един, а цели два Флашмоба под надслов „Карай внимателно- запази дете“ и „На улицата в безопасност“ от Детска градина № 186 „Деница“.

Призьорите в тазгодишните награди за пътна безопасност

В категория „Медии и журналисти, отразяващи проблемите на пътната безопасност“ бяха връчени три отличия“: Първото отличие в тази категория се връчи за авторски материали, целящи да насочат вниманието на участниците в движението към безопасността на пътя – личната и тази на другите на Росица Ташкова от Lifestyle.bg. Второто отличие получи мащабната кампания в памет на децата, загинали при пътнотранспортни произшествия, която с атрактивни репортажи, радиопредавания и над   40 000 раздадени стикера призовава хората да са съпричастни към пътната безопасност на БНР Бургас и кампанията  „Спри!Дай път на пешеходец!“. Третото отличие бе връчено за поредицата от предавания,в които са засегнати различни теми, касаещи пътната безопасност – агресията напътя, употребата на алкохол, наркотици, употреба на мобилни телефони и други. Водещата на рубриката „Чети етикета“ по bTV – Биляна Гавазова.

В категория „Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации“ наградата отиде за изграждането и поддръжката на полигон за приложно колоездене и подкрепата на Националния отбор по приложно колоездене от община Челопеч. В категорията бяха връчени две специални награди: Първата специална награда бе за подобряване на пътната безопасност в зоните с повишен риска на територията на община Мирково. Второто специално отличие бе връчено за инициативата „С гълъб в ръката на дете, без ПТП“– емоционален Флашмоб проведен на място с висока концентрация на ПТП, по времена който деца отправят апел за по-внимателно шофиране, организиран от община Мездра.

Призът в категория „Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации“ грабна проектът „С предпазен колан на задната седалка“ на „Солвей Соди“ АД, по време на който са проведените десетки обучения на деца и родители, относно тяхната безопасност в автомобилите.

Специално отличие бе връчено за проведените десетки обучения по „Първа помощ“ с цел адекватна реакция на обикновените хора при бедствия, аварии и катастрофи както и придобиване на умения да оказват първа помощ при инцидент от „Пачалов“ ЕООД.

Четирима късметлии бяха изтеглени по време на традиционната томбола:

Двама от тях си тръгнаха с детски столчета за автомобил, осигурени от Чиполино, а един щастливец се прибра с велосипед, предоставен от Велосипеди „Спринт“.

Четвъртият изтеглен късметлия се оказа г-жа Василики Данеи-Милона, която дари спечеления велосипед и той бе разигран на търг, средствата от които ще бъдат дадени на „Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия“.

Водена от стремежа да подкрепи невинните жертви на войната по пътищата и да облекчи техните страдания, г-жа Диана Маринкева предостави картината си „Цветна хармония“, която също бе продадена на търг с цел събиране на средства за фонда.

Гостите на Церемонията по връчване на Осмите „Годишни награди за пътна безопасност“ имаха удоволствието да се насладят на прекрасното изпълнение на голямата малка актриса –

Голямата малка актриса Анна Манева

седемгодишната Анна Манева, която изпя песента „Светофара“, по музика и текст на Снежина Темелкова и аранжимент на композитора Иван Стайков.

Comments

comments