Снимка: Десислава Христова, Sofiapress

 

 

Известният български художник Дончо Дончев имаше честта да изложи за втори път свои картини на ежегодно изложение в Церн.

Няколко дни след връщането си от там, художникът даде първото си интервю за Sofiapress, в което разказа за изложението, за участието му в него и емоциите по време на събитието.

Съвсем скоро се върнахте от Церн. Разкажете ни за събитието и за Вашето участие в него.
Изложението беше на 27-ми юни. Това е една изложба, която всяка година периодично се провежда в Церн. Канят се артисти от цял свят, като тази година бяха около десет. Имаше от Лондон ,Португалия, от различни държави, които представят своите проекти, свързани по някакъв начин с Церн.

Както знаете там се правят различни видове опити с адронния колоедър, което провокира  артистистите да направят някаква колаборация с изкуство и наука. Тази програма всъщност събира наука и изкуство в едно.

Моят проект се роди преди осем години, може би. Започнах да го правя, тогава и изобщо не съм си представял, че ще стигна до това да го покажа в Церн. Започнах да рисувам проекта си – идеята ми беше да направя 7 цвята, спектралните цветове, цветовете от дъгата – като история на нашата Вселена, от самото зараждане до появата на човешкото същество. Започнах да рисувам, но по една или друга причина картините ми отиваха по други пътища. Така и не успях да го реализирам целия.

През 2016 г. имах една самостоятелна изложба в Церн и тогава срещнах българи, които работят там и им споделих моята идея . И така  се роди идеята да правим този проект. Една цяла година работих върху него. Започнах да правя спектралните цветове.  Според науката те започват от обратно – от виолетовият  към червения. Виолетовият цвят е големият взрив, появата на нашата Вселена и това как се развива тя. Всеки един цвят представлява различна реалност, различна действителност, за да се стигне до червения цвят, до появата на човешкото същество. Създадох едни големи картини, които са с размери 210х210, разделени на  4 части.

Проектът включва и музика. Емил Пехливанов създаде музика за всяка една картина.

Когато наблюдавате картините, може да се потопите в музиката, в различната действителност. Показахме инсталацията в Церн, имаше страхотни отзиви, събраха се над 700 човека да наблюдават всеки един артист какво е представил.

         

За презентацията е нужен JavaScript.

За какъв период от време се провежда?
Самото откриване и представянето на проектите е само един ден, но картините ми ще останат още един месец. Съдбата на проекта е такава, че той ще пътува в целия свят и ще го видят в много различни държави. За мен, в моята професионална кариера е много хубаво това  един български проект, който ще обиколи света.

 

Какви са условията за кандидатстване по програмата Art of CERN?
Подаваш си идеята в определен вид и ако те одобрят започваш колаборация с Церн. В моя случай се запознах с Леандър Литов, един от нашите големи учени, участващ в създаването на  колоедъра, който пое инициативата. Чрез него успях да реализирам този проект.  Освен това имаше други българи- Атанас Батинков , Теодора Николова, които също участваха в създаването на проекта със съвети и идеи.

Проектът е наречен „Историята на света“. Какъв е Вашият поглед за света?
В този проект аз съм се съобразил с науката. Не знам дали това, което съм направил, е всичко което виждам за света, имам много други различни проекти- някои са сатирични, други са митологични. Този е свързан с науката. Не мога да кажа, че имам само един конкретен поглед върху света и се отдавам само на него.

Казвате, че съчетавате наука с изкуство. Каква е връзката между тях?
Науката и изкуството имат много голяма връзка, тъй като в науката също се твори, търсят се нови неща, нови измерения, човешкото съзнание, човешкият ум, който е безграничен и по същия начин, както изкуството може да създаваш нещо.

Къде поставяте в кариерата си това участие в Церн?
Това е втора моя изложба там и е много важна стъпка в професионалното  ми развитие, тъй като не всеки би могъл да бъде на такова място и да представя проекта си. Десетина души са само поканениет от целия свят. Имаше от Португалия, Чили, Лондон, Виена, Италия. Ласкае ме, че съм успял да създам такъв проект, с който да съм част от една пътуваща  изложба. Името ми и не само моето, но и на България ще го има на много места по света.

Какви са бъдещите Ви планове за пътувания?
Предстои ми пак да се върна в Церн, за да подготвя проекта за пътуване. След което имам покана в Швейцария, където се провежда всяка година кинофестивал. Там съм поканен от един галерист, с когото работя. Ще рисувам на живо – правя такива пърформънси пред публика. Правя портрети  и единият от портретите ще бъде на Питър Грийнауей, известният английски режисьор и художник. След което през септември ще бъда в Шан Хай където ще представя изложба. След това през октомври съм в Германия, за да представя проект, също свързан с рисуване.

Относно рисуването на живо, вълувате ли се?
Винаги има тръпка и вълнение. Вълнувам се дори при самото създаване и рисуване, тъй като усещам връзката между публиката и самия мен. Това е като един артист на сцената.

А какво е Вашето вдъхновение?
Вдъхновението аз никога не го търся, то е навсякъде и във всичко. Може да намериш нещо интересно, което да ти провокира вътрешната тръпка на артист и да създаваш. То си идва само.  Затова правя най-различни неща, защото по този начин искам да имам свежест в работата си, да не се ограничавам само върху едно единствено нещо.

Пътуването отразява ли се в работата Ви?
Чрез пътуването се обогатявам, виждам нови неща, които влияят върху работата ми. Новите места, хората и емоцията малко или много се отразяват на работата.

 

Comments

comments