Съществуват две правила, които не е задължително да следвате. Първото – не смесвайте повече от три цвята наведнъж. Второто – Никога не използвайте черно в картините си. 

„Кални“ цветове. 

Често чуваме за тях, но какво представляват? Изглеждат кални, защото са сиви? Или просто някой е объркал цветовете?

Някои художници казват, че ако смесите повече от три цвята, ще получите кал. Чували сме това много пъти и не е задължително да сме съгласени.

В края на всяка сесия за рисуване, събирам всичката боя на едно място и я запазвам за следващия ден, когато може да имам нужда от сиви цветове. След променям тази боя, за да отговаря на нуждите ми. Това е моята „кал“. Калта почти винаги ще има всички цветове на моята палитра в нея. Това придава най-малко 7 цвята – много повече от трите, които не трябва да се смесват заедно!

За да имам картини, които сияят, които имат жизненост за тях, се нуждая от моята „кал“.

Вероятно сте чували, че сивите цветове ще направят чистите цветове по-ярки. Каквото и да е необходимо за да получите правилния цвят на сивото, направете го. Не се нуждаете от формула. Трябва да наблюдавате. Погледнете купчината сиво и попитайте себе си, има ли нужда от повече червено, зелено, синьо, от какво се нуждае. Какво трябва да добавя, за да променя цвета, температурата или стойността? Добавете друг цвят? Направете го!

Когато някой казва, че картината им изглежда „кална“, вероятно не е защото някои от цветовете са сиви. Възможно е да има други причини. Това може да се дължи на факта, че те са използвали грешен цвят в определено пространство, температурата на цвета може да е изключена или са обработили две различни стойности заедно, когато трябва да има една стойност в пространството.

Начинът на работа с четката също може да направи разликата между свеж вид или кален. Когато размазвате четките навсякъде, боядисвате област отново и отново. По-добре е да правите хубави и чисти натискания върху определени места.

„Калта“ може да изглежда „свежа и чиста“ със силни, уверени натискания на четката. Използвайте достатъчно боя върху платното си, за да не изглежда слабо и кално.

Друга често срещана грешка е да добавите прекалено много бяло към цвета. Титановото бяло, което е непрозрачно, може да направи един цвят блед или в някои случаи „кален“. Някои цветове просто не могат да бъдат дублирани точно както в природата, като например розово в слънчевата светлина. Вместо да добавяте прекалено много бяло и да получите този блед вид, може да използвате розово с малко жълто в него, а след това по-дълбок, по-богат розов цвят в сенките.

Така че, не се ограничавайте до правилото за не повече от 3 цвята, смесени в даден момент.

Наблюдавайте стойностите, цветовете и промените в цветната температура. Научете повече за цветовете, които използвате и как да получите желания цвят. Също така, не претоварвайте вашите картини. Научете се нанасяте цвят и да го оставите. Ако не е правилен, изтрийте го и опитайте отново.

Използване на черно.

Другият категоричен съвет или по-скоро правило е да не ползваме черно в своите картини. Според мен, като всеки друг пигмент, черният също има своето място и принадлежност, стига да знаем как да го употребим. Признавам, не ползвам много често този цвят, но това не значи че е неподходящ. 

Понякога използвах черно, за да го добавя към някои от тъмните цветове на палитрата ми. Аз модифицирам тъмнината, правейки я хладна или топла, каквото е необходима за картината. Точно както бих направил с останалите други тъмни цветове, които използвам. Черното работи много добре с алисарин или виридие. Използвам и черни до сиви цветове, добавяйки много малко количество черно към тях. Не е нужно много. Черният цвят също прави хубаво топло зелено при смесване с жълто.

Малко предупреждение: Не бих препоръчал черно на начинаещ художник. Черното може да отнеме доста време преди да се научим как да го използваме. Когато художниците използват черно се случва да е преувеличено и прекалено често. Аз няма да кажа никога да не използвате черно, но със сигурност не го използвайте редовно или в излишък в дадена картина.

Помнете правилото, „запазете най-тъмния си от тъмните (акцент) и най-светлият от светлите (подчертаване) за не повече от десет процента от вашата картина“.

Ще бъде по-лесно да нарушите тези „правила“, след като научите как да смесвате и използвате цветове. Просто не се ограничавайте с думите „никога“.

finearttips

Comments

comments