Картина: Димитър Казаков

Защо българските автори са толкова евтини и не се пласират добре в чужбина, как са сформирани успешните колекции и има ли фалшификати на пазара? За отговор на тези въпроси разговаряхме с директора на галерия „Стил“ – Светлин Гугов.

Галеристът Светлин Гугов

Когато го питаме за състоянието на българския пазар в момента, той го характеризира като слаб и регионален. Сравнява го с този през 1996г., когато цените са били не просто високи, а дори завишени. Причината за това са банки-пирамиди, които давали голяма част от парите на хората, включили се в порочната практика, за изкуство. Впоследствие фалирали, а пазарът тръгнал надолу. Директорът на галерията го определя и като регионален и неликвиден. Почти никоя картина не може да се продаде за повече от 50 -100€ извън граница. Две са основните причини: авторите не са познати и стилът на старите майстори е труден за възприемане. Жените на полето, розоберачките, планините, жътварките изглеждат странно за чуждите колекционери и това значително намаля стойността на картините ни.

Още една причина за ниските цени на картините от български автори, г-н Гугов, намира в държавата, която се е отказала от ролята си на меценат в тази област. Според него, ако Националната художествена галерия правеше откупки, цените биха били десетки пъти по-високи и пазарът би се съживил.

А относно фалшифицирането галеристът сподели: „Има много фалшификати“. И продължава с твърдението, че дори има работилници за отделните автори. За пример дава Плевен, откъдето са му предлагали творби на Димитър Казаков и Тома Трифоновски, а в Пловдив пък копират Златю Бояджиев и Генко Генков. Пътят на ментетата преминава през заложна къща, подставени лица и още много посредници. А зад тези схеми, според директора на галерия „Стил“, стоят хора, които искат да спечелят бързи и лесни пари и експлоатират този начин.

Една от емблематичните творби на Димитър Казаков-Нерон

Въпреки всички усилия, които се полагат от фалшификаторите, според Светлин Гугов, те остават напразни. При „Генко Генков например има една рутина, замах, категоричност, които не могат да бъдат уловени и пресъздадени. И всъщност именно заради това е интересен всеки един автор – заради собствения си стил и новото, което сам измисля и формира за себе си“, допълва галеристът относно неуспеха на фалшификаторите. Вярва, че именно хората, които се занимават с изкуство – галеристи, колекционери, прекупвачи, трябва да се обединят и да направят всичко възможно да се спре със създаването и разпространението на фалшиви картини. Според него от това най-вече страдат клиентите. Опитът му показва, че веднъж попаднали на менте, те изобщо няма да искат да купят картина повече, защото виждат, че са попаднали в криминална схема и това ги отказва окончателно.

Една от емблематичните творби на Димитър Казаков-Нерон

Неговият съвет срещу фалшификатите е да се използват консултанти, което в чужбина е много по-разпространена практика отколкото в България. Освен с тяхна помощ, желаещите да си купят картина могат да се предпазят и като просто сравняват цените – ако цената е съмнително ниска, то може би картината е фалшификат. За пример в случая г-н Гугов използва картина на Майстора, която може да се намери за 10 000€ при реална стойност 50 000€.

Относно успешната формула за създаване на колекция, Гугов цитира Хемингуей и доразви неговата мисъл, че е много по-добре да се купуват живи художници. Предимствата са няколко –  когато купуваш от съвременен автор си сигурен, че картината е оригинална, а и имаш много по-голям избор, също така и цената ѝ ще се увеличава с времето. На този принцип са правени и най-големите колекции в света, изтъква г-н Гугов.

В края на разговора галеристът ни сподели, че приема за лична кауза превръщането на изкуството в достъпно и за средностатистическия български гражданин, който, според него, в момента е изолиран. Причината за това открива в олигарсите и фирмите около тях, които през последните години изкупуват скъпите картини и нарочените за елитни автори. Галеристът заявява, че ще се бори срещу това статукво, защото то ощетява както изкуството, така и хората.

 

Първата стъпка към тази цел е предстоящата иложба на Димитър Казаков-Нерон в галерия „Стил“. Повече детайли за събитието може да откриете в статията.

 

 

Comments

comments