„Слънчева светлина и сянка“ е красива картина, създадена от Алберт Бийрщат през 1862 година. Тя показва параклис в замъка Лоуенбург, в Германия. Не параклисът обаче прави картината впечатляваща, а красивите ефекти на светлината и сянката.

Albert Bierstadt, Sunlight and Shadow, 1862. Fine Arts Museums of San Francisco – de Young.

Бийрщат (1830-1902) е известен художник сред любителите на изкуството, който прави големи и драматични сцени на западната граница на Америка. Бийрщат е роден в Германия. Той се премества в Съединените щати, когато е само на две години, но се връща в родината си, за да учи изкуство. По това време е било често срещано американските художници да учат в Германия. Когато е там създава красива скица, с маслени бои на параклиса в Лоуенберг.

Albert Bierstadt, Sunlight and Shadow: Study, 1855. Newark, NJ, the Newark Museum.

Когато се завръща в Америка Алберт използва скицата, за да довърши пълната картина със слънчевата светлина и слънцето. Той променя малко композицията от скицата, но двете произведения са много близки. В двете творби се вижда, че красивата светлина е истинският предмет в картината. Заглавието също насова към това. Параклисът е като екран, върху, който светлината играе важна роля, а дървото е филтър, създаващ красивите сенки.

Бийрщат е много добър в рисуването на светлина, а прочутите му пейзажи на Американския запад са известни с невероятните светлинни ефекти.

В тази картина светлината е толкова мека и истинска, че все едно наблюдаваме през прозореца реален предмет.

 

Comments

comments