България подкрепя  приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение.

Президентът Румен Радев представи позицията на страната ни на конференция за климатичните изменения на ООН, която се провежда в полския град Катовице.

Настоява тези мерки да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията, което искат някои държави.

Президентът Румен Радев  отчете като положителен знак,  това, че страната ни има единна консолидирана позиция за споразумението от Париж. Позиция изработена от правителството,   допълнена от него и одобрена от синдикатите. Също така отбеляза, че социалният аспект и запазването на работните места са от изключително значение при постигането на националните цели за борба, с климатичните промени.

„Ние приемаме и изпълняваме всички изисквания и механизми от споразумението от Париж за климата, но и категорично отхвърляме завишените изисквания, защото те трябва да бъдат съобразени със нашите национални интереси и възможности. За нас това означава, запазване на работни места във въгледобива и защита на нашата конкурентоспособност, а много важно и на нашата независимост в енергетиката, защото възгледобивът ни гарантира една пълна независимост от външни доставчици”, заяви Румен Редев.

Министърът на екологията Нено Димов, който също е в българската делегация в Катовице, напомни, че мерките, които се предприемат сега ще дадат резултат след 10 години. Призова първо да се види ефектът от прилагането им и тогава да се говори за по-амбициозни цели.

„Защитата на българската енергетика е важна, защото това е елемент на националната сигурност, това е въпрос да запазим тока по евтин за българските граждани и българската икономика, така, че при всички положения тази единна позиция, която изразява българската държава, смятам, че е добра основа за развитието”, заяви Нено Димов.

По думите на президента страната ни трябва да бъде много по-активна, като използва всички европейски програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива. Категоричен е че е важно да имаме сигурна и предсказуема енергетика.

„В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки , както в миналото по пътя на руските доставки на газ за България. И не само за България, а и  за самия Европейски съюз. Да вземем турски поток и това което предложих на  президента  Путин, пряка доставка към България, т.е. към Европейския съюз, която нарекохме български поток, не български поток, като продължение на турски поток, а наистина български поток, който да гарантира сигурността на доставките за Европа. Само така България ще може да бъде наистина един независим енергоразпределителен център, добави българският президент.

В изказването си пред форума Румен Радев съобщи, че България вече изпълнява задълженията си  за ограничаване на емисиите на парникови газове и е на път да надмине общата цел за намаляването им с 20 на сто до 2020 година, спрямо 1990-а. През 2016 г. вредните  емисии в България са намалели с 49%, спрямо 1988 г. и с 4,4 на сто сравнено с предходната 2015 г.

Световната банка обеща 200 млрд. долара за развиващите се страни, за да се справят с климатичните промени. Това са два пъти повече средства, в сравнение с предишни периоди. Парите ще бъдат отпуснати от 2021 г. до 2025 г.

С внушителната сума Световната банка се включва не само в борбата, но и в адаптирането с климатичните промени . За първи около 50 млн.долара ще бъдат насочени към проекти за приспособяване с последиците от изменението на климата.

 „Трябва да се борим с причините от климатичните промени, но също така да си дадем възможност  да се приспособим към последиците от тях”,заяви Кристалина Георгиева – генерален директор на Световната банка.

От обещаната  сума 100 млрд. долара ще бъде пряко финансиране от Световната банка, а другата половина ще бъде от преки фондове на две агенции към банката и от частно финансиране.

„Имаме проблем, голям проблем с климатичните промени, защото климатичните промени са много по-бързи от нас”, заяви Антониу Гутериш –генерален секретар на ООН.

След конференцията в Париж, светът отчете много рекорди. Последните години се оказаха най-горещите от  близо 160. Зачестиха периодите на суши и наводнения, на унищожителни урагани, опустошителни пожари. Климатични картини,за които специалистите отдавна предупреждават.

Сър Дейвид Атънбъро -„Ако не предприемем действия, то пред нас се очертава разрухата на нашата цивилизация и изчезването на голяма част от природата. Хората казаха думата си. Водачите на света трябва да действат.

През следващите дни лидерите на конференцията ще трябва да начертаят правилата за прилагане на парижкото споразумение за климата от 2015г.

Конференцията в Катовице се провежда в закрита мина, в която в продължение на 176 години са добивани въглища. Сега това място е превърнато в музей и културен център.

Източник: bTV novonite

Comments

comments