Официалните правителствени портрети в САЩ вече няма да са толкова луксозни, колкото преди.  Президентът Доналд Тръмп подписва Закона за елиминиране на финансирането на живопис с маслени бои, известен също като „Его“.

Държавните служители вече няма да могат да отделят пари от данъкоплатците за създаването на официалните си портрети.

Но ако Тръмп се опитва да навреди на федералния дефицит, който Форбс обяви, че е 1 трилион долара и нараства, Законът за егото няма да направи много. Законопроектът ще спести само около 500 000 долара годишно, според Бюджетната служба на Конгреса. За сравнение, разходите на правителството за възлизат на 1,2 трилиона долара през 2017 г.

Републиканския сенатор Бил Касиди от Луизиана е човекът зад законопроекта. Касиди първо представя забраната през 2013 г. Той е особено обезпокоен от скъпите портрети, които понякога са направени за длъжностни лица, които работят по-малко от цял мандат, като бившия секретар на Министерството на търговията Джон Брайсън. След само осем месеца в офиса, Брайсън използва 22 400 щатски долара от парите на данъкоплатците за официалния си портрет.

Политиците за законопроекта твърдят, че портретите са нарцистична практика, тъй като една снимка същи би могла служи добре. „Всеки долар, който правителството изразходва за суетни проекти за федерални служители, е долар, който не се изразходва за подобряване на живота на трудолюбивите американци“, заявява сенаторът Мат Картрайт от Пенсилвания, цитиран от Artnet news. „Не е правилно да харчите долара на данъкоплатците върху портрети, които обществеността никога няма да види.

Въпреки новото правило практиката на официалните портрети вероятно ще продължи, но с други източници на финансиране. Неотдавна представените официални портрети на бившия президент Барак Обама и първата лейди Мишел Обама, които в момента събират огромни тълпи в Националната портретна галерия във Вашингтон, са финансирани изцяло от частни донори. Произведенията бяха поръчани за $ 500,000.

Comments

comments