Свободата има много аспекти: свобода на словото, свобода на гласа, свободата на религията и още, и още … В съвременните западни общества тези свободи са установени чрез сблъсъци, конфликти и войни, които водят до създаване на демокрации, при която ценността на свободата е една от най-големите вътрешни ценности на обществото.

Ако погледнем младите поколения в западните съвременни общества, съществува дилема с всички тези свободи. Какво означава това? Може да се твърди, че в днешно време никога не може да има достатъчно свобода на индивида и обществото. Винаги търсим още и още. Живеем може би във време, когато имаме най-много свободи, най-много права и сред най-толерантните общества. Не е ли твърде много?
Днес е времето, в което всичко различно е нормално, всичко извратено е модерно, всяка лудост е приятна. Стои ли пред нас въпросът дали сме твърде толерантни… твърде свободни?

Защото има един проблем с всички тези свободи.
Пред младежите стоят хиляди възможности. От стотици програми, чрез които могат да обиколят света и да срещнат нови култури, до объркването и смесването с тези нови култури. А тези „възможности“ изграждат собствените малки вселени, където само малки „ограничения“ оформят резултатите. С тези ограничения имам предвид лични интереси, талант, сексуална ориентация и избор на начин на живот. В сравнение с предишните поколения, това изглежда като максимална индивидуална свобода: да учите и да вършите каквото си искате; да следвате вашата страст, а не семейното си задължение; да изберете партньора си от любов, а не от обществено или семейно задължение; да живееш живота който смяташ, че е правилен.

Това е „добрата страна“ на възможно най-голяма свобода. Тоест имаме правото да правим всичко, което смятаме, че е правилно.
И тук може би трябва да се запитаме, кога много е добре и къде е лимитът на свободите ни. Този безкраен океан от възможности дава на подрастващите, но и взима. Защото има толкова много, от което да избират, но има и толкова много, което ще пропуснат. А това е един нов съвременнен проблем- твърде много избор, твърде свободни.
Времето ще покаже може ли това младо поколение да се справи с тази свобода или то ще се изгуби, по пътя на себеусъвършенстването, търсейки правилния път, но не избирайки нищо от страх за провал.

Comments

comments