На втори август в Националната художествена галерия се откри изложба с колекцията от картини на българския борец и двукратен олимпийски шампион Боян Радев. Сред художниците, чиито картини са в колекцията, присъстват някои от най-големите имена в българското изобразително изкуство, като: Жорж Папазов, Златю Бояджиев, Давид Перец, Бенчо Обрешков, Елизер Алшех, Илия Петров, Иван Ненов, Стоян Венев, Ненко Балкански и други. Колекцията е сформирана от 91 платна, събирани през изминалите десетилетия от спортистa и колекционер.

Балната зала на Двореца бе изпълнена с хора – от артисти до любители на изкуството, като всички те посрещнаха Боян Радев с аплодисменти и адмирации за неговия труд. Първоначално, думата имаше директорът на НХГ Слава Иванова, която сподели, че името Боян Радев е свързано с гордост, символ на победа и отстояване. „Тази вечер е особено важен празник за нас. Националната галерия представя за първи път толкова наситено колекцията на Боян Радев. Всички сме чували за шампиона Радев, носител на медали, но това е само част от неговия жизнен път. Другата част е любовта му към изкуството, която запълва неговия живот. Всички тези прекрасни произведения и великолепни творци, които съставляват неговата колекция са блестящи и стоят на световно ниво. Само Боян знае какви усилия и упоритост изисква колекционерството, за което казват че е страст, но съдейки по Боян – то е начин на живот ,” коментира Слава Иванова. Освен това, тя изрази огромната си благодарност към Боян Радев и това, че той е споделил картините с българския народ.

Слава Иванова и Боян Радев

Като основна причина за изложбата е навършването на 50 години от спечелването на втория олимпийски медал за спортиста през 1968г. на Олимпийските игри в Мексико.

Благодаря ви че сте тук тази вечер на откриването на моята колекция. Бъдете горди че сте българи, уважавайте се и си помагайте. Пожелавам да пристигат повече такива шедьоври в НХГ, а на директорката специално – бъди горда от това, което правиш за българското изкуство,” заключи Боян Радев пред многолюдните посетители.

На изложбата присъства и Станислав Памукчиев – художник,член на Управителния съвет и секретар на секция „Живопис“ на Съюза на българските художници.Той беше повече от впечатлен. „Изключително събитие, за колекцията на Боян Радев се носят легенди.Тук са малка част – 91 картини от колекцията, за която се разказва, че е от около 3000 произведения“ – възкликна г-н Памукчиев пред sofiapress.com. Той е на мнение, че качеството и обема на показаното са достатъчни за нивото на един национален музей на българското изкуство и че биха били чест за всеки един музей, дори на международно ниво. В допълнение сподели, че българинът има нужда от повече такива изложби и че те биха могли да послужат за укрепване на самосъзнанието и самочувствието ни, в най-хубавото значение на тези думи. Впечатлен от броя хора, присъстващи по това време на годината, Станислав Памукчиев със сигурност очаква да се сбъднат думите на Боян Радев, който заяви, че ще направи подобна колекция, но само от един автор, което членът на Управителния съвет на Съюза на българските художници определи като уникално.

Проф. Станислав Памукчиев

Ние можем само да пожелаем на Боян Радев да продължава да докосва златото. Но вече не олимпийското, а това в сърцата на хората,които моментално се променят към по-добро при досега си с големия състезател по класическа борба.Всеки може да се докосне до магията на изложбата до 11.11.в НХГ.

 

По материала работиха Кристиян Иванов и Пламен Михайлов.

 

За презентацията е нужен JavaScript.

 

 

Comments

comments