На 22 февруари 2018г., четвъртък, се състоя дългоочакваната изложба „Завръщане“ на Вежди Рашидов. Откриването на събраните скулптори и картини бе в галерия „Сан Стефано“.

Своето уважение към известния творец изказаха голяма част от политическия и интелектуалния елит на България. Сред неговите гости бяха бившият цар на България – Симеон Сакскобургготски, настоящият президент Румен Радев и съпругата му – Десислава Радева, бившият президент Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева , Цветан Цветанов,  Волен Сидеров Татяна Лолова, Христо Мутафчиев, Светлин Русев, Ангел Симеонов, Росалин Наков, Николай Янакиев и много други негови близки и приятели.

„Завръщането е към това, което най-обичам – моята работа, към скулптурата, а щом животът ми е скулптора – то завръщането е и към живота“, сподели пред Sofiapress авторът. „Човек всеки ден трябва да живее с мисълта, че това му е последното произведение след което може и да не се завърне“ допълни Рашидов. Изложбата отбелязва и завръщането му в ателието след заемания министерски пост, а посвещението бе на съпругата му – Снежана Бахарова.

Вежди Рашидов сподели, че всъщност това е началото на поредица от изложби. Местата, където част от експонатите от „Завръщане“ ще гостуват, са Люксембург, Лондон и Русия, „но разбира се, като човек, който си обича държавата, реших изложбата да тръгне от България“. Относно емоциите, вложени в творбите, скулпторът коментира, че те мигновено изригват като вулкан. „Който залага емоции, няма нужда да се мъчи, а за мен, след като дълго време не съм работил скулптора, беше като душевна ерекция“, уточнява Рашидов. Бившият министър на културата откровено заяви, че изкуството е целият му живот и всичко, което има, на творбите си той разчита и за прехраната на своето семейство. 

На въпроса за най-голямото признание, което е получавал в живота си, Рашидов ни сподели: „В живота съм получил всичко, за което някои хора могат да мечтаят, и то благодарение на тая професия. Тя ми е дала всичко – имам прекрасни приятели, прекрасни врагове, прекрасни деца, прекрасно ателие, хубаво семейство…имам си всичко по малко“.

С тези думи завърши разговорът ни и започна истинското светско събитие, в което се превърна „Завръщане“. Бронзовите скулптори и акварелите могат да бъдат видени в близкия месец в галерия „Сан Стефано“.

За презентацията е нужен JavaScript.

 

 

Comments

comments