Вероятно откритото платно е „Глава на арлекин“

Една от седемте картини, които бяха откраднати през 2012 година от холандския музей „Кунстхал“ в Ротердам, е била открита в Румъния.

Седемте шедьовъра дело на Пабло Пикасо, Клод Моне, Пол Гоген, Люсиен Фройд, Майер де Хаан и Анри Матис бяха откраднати при един от най-дръзките обири в света за последните десетилетия, който според полицията продължил само три минути. Преди шест години холанските медии пък го определиха като „кражбата на века“.

През 2014 г. четирима румънски граждани бяха осъдени на по 6 години затвор за дръзката кражба. Съдът постанови те да платя и сумата от 18 млн. евро на застрахователите на картините. Един от членовете на престъпната група – Олга Догару, заяви при задържането си, че е изгорила картините в селцето Каркалиу в Източна Румъния, в опит да предпази сина си, след като не могли да ги продадат.

Пабло Пикасо е творец във всяко едно отношение, той създава над 20 000 картини, рисунки скулптури и керамични изделия в различни стилове, а с Жорж Брак подаряват на света кубизма – авангардно течение в изкуството, което напълно отрича класическата идея за красотата . Рисуването става част от живота на Пикасо още в ранните му детски години. Учейки се от баща си, той е погълнат от изкуството и занемарява училищните си уроци.Талантът му го отвежда в Кралската академия за изящни изкуство „Сан Фернандо“ в Мадрид, която той обаче напуска скоро след постъпването си. През 1900 година Пабло Пикасо пристига в Париж за първи път, а четири години по-късно се установява в артистичната европейска столица за постоянно. Художникът е известен със своите „периоди“. „Синият“ период трае от 1901 г. до 1904 г. и се характеризира с темите за смъртта, тъгата, бедността и старостта. Следващите три години са отредени за „розовия“ период, в който главни герои са циркови артисти,а цветовете са в розово-червена гама. Следват „африканският“ период, създаването на кубизма, завръщането към сюрреализма и по-късно средиземноморският период, който е вдъхновен от войната.Самият Пикасо се включва в движението за мир. Творбите му са трагични,изобличаващи и социално ангажирани. В произведенията му се чете силна неприязън към насилието. Пикасо е признат за най-добрият художник за последните 100 години, най-краденият и най-скъпият.

Музеят на Пикасо в Париж

Сградата, в която днес се помещава музеят, е построена през 1656 г. от Жан Боулиер. Първоначално е била хотел, а  впоследствие е преустроен и днес е музей на Пикасо, където се помещават около 5000 творби на художника.

Пабло Пикасо умира на 8 април 1973 г. в Моугинс, Франция

Източник: NOVATB, ekip.bg 

Comments

comments