Владимир Максименко е роден през 1956 г. в град Велико Търново. Още от ранни години той открива своето влечение към изобразителното изкуство, превърнало се по-късно в страстта му в живота. 

Първите му стъпки в живописта се случили под зоркото око на големия български художник Стоян Василев, който видял в него просперитетно бъдеще, дори искал да го вземе със себе си за София, но бащата на Владимир не позволил, тъй като планирал друго бъдеще за сина си, свързано с военна служба или инженерство. Но липсата на художествено образование по никакъв начин не попречило на младия художник, който до днес има хиляди картини. Той носи със себе си дарбата и думите на Стоян Василев, който му казал: „Запомни едно от мен. Аз мога да те напътствам, но художникът се ражда. В картината можеш да докараш формата, но е важна душата”. 

Множество пъти Владимир Максименко е представял творбите си пред публика. Самостоятелни изложби в галерия „Сираков“ (1998), В. Търново. Отново в града с пастели през 2003 в галерия „Миньон“. Изложбени зали Рафаел Михайлов – маслени бои през 2006г. Съвместни изложби с Марко Дупалов (1982 – 1998г). Изложба в Народното събрание в София през 2000 г. Участия в общи изложби на клуб „Изкуство“ (1987 – 1989). Множество участия в изявите на Велико търновската група на живописците (1991 – 1998, 2006 – 2018). Художникът има и множество изложби в София, където се е случвало най-често да показва творбите си.

Но нещата не приключват с границите на България. Владимир Максименко е обиколил света. Показвал е картини в Каракас, Венецуела; Калиформия, Вашингтон, Сащ. Също така, творчеството му присъства в различни частни колекции в Сащ, Канада, Европа, Израел и др. 

Художникът е прекарал известно време и в щатите, където дори е имал възможността да остане и да превърне своето творчество в професионално препитание, но е предпочел да се завърне в България. За него няма по-хубав град на света от Велико Търново. 

Comments

comments