Конкуренцията между компаниите в сферата на IT индустрията е огромна. Високото качество на предлагана стока или услуга, отдавна не е критерий, който те изкарват на преден план, за да привличат клиенти. Това е така, защото българските технологични компании предлагат високо-стойностни услуги и думата „качество“ е застъпена, без да бъде изричана. Кое тогава е водещо в избора на клиентите?

Цената

Грешно е да се твърди, че всичко свързано с технологичния свят е скъпо. Когато дадена компания има амбиция да се изяви на пазара, цената е движещата стратегия за успех.

Пример за това са Дамян и Пламен Пелтекови, които развиват собствен бизнес в сферата на съвременните технологии. Компанията на двамата братя PD Consult,  развива успешна маркетингова стратегия, с която привличат своите клиенти, посредством достъпни цени. Една от последните услуги, които те предоставят е смяна на стъкла на телефони, като стойността на услугата е два пъти по-ниска от конкурентните фирми. Как става това?

Пелтекови са инвестирали в закупуване на най-модерна техника, която е идентична на тази в завода производител. По този начин те спестяват такси и сами подменят стъклата. “Цените са такива, защото ние не сме прекупвач. Услугата, която предлагаме се извършва изцяло от нас. Повечето колеги предоставят счупените дисплеи на фирми като нас, които ги рециклират. Мащабът, с който работим, също позволява цените да са конкурентни“, споделя Дамян.

Това е една стратегия “win-win”, при която фирмата привлича клиенти и се доказва на пазара, а клиентите получават качествена услуга на ниска цена.

Пелтекови коментират, че обикновено конкурентните фирми избягват тази практика, тъй като изисква време и квалифициран персонал. Освен това, в много от случаите, не се подменя само стъклото, а целият дисплей, което е по-скъпо и по-некачествено, пожене масовите дисплеи които се предлагат на пазара не са оригинални. При смяна на стъкло, дисплеят остава оригинален, а и цената е значително по – ниска.

За двамата братя също би било по-лесно да изпращат телефоните в сервиз и да бъдат фирма-посредник, но политиката, която те създават е да са първоизточник, а от там и конкурентни на пазара с ниски цени и качество.

Други дейности, с които се занимава PD Consult са: видеонаблюдение, IT поддръжка, изграждане на мрежи, създаване на сайтове, ремонт на телефони и компютри, реклама.

Comments

comments