Васка Емануилова е една от дамите, оставила отпечатък върху развитието на българската култура. Тя развива таланта си в поприще, до което до преди това малцина жени са се осмелявали да пристъпят. Ученика на професорите Иван Лазаров по скулптура и Цено Тодоров – живопис, тя намира призванието си в артистичната област на скулптурата. Място, запазено до този момент в страната предимно за мъжете.

В нейните картини и скулптури винаги може да се открие моментът на изненада и творческо майсторство. Тя е известна с вниманието си към детайла в изобразяването на фигурата на женското тяло, предпочитана от скулптурката за модел пред мъжкото. Теракотени фигури на голи момичета – това е нейната запазена мярка. Малцина може би знаят, че съвместно с близката ѝ Мара Георгиева създават доминиращата фигурална композиция на Паметника на съветската армия.Васка още приживе прави дарение към 
 Софийска градска художествена академия от 90 скулптури, 48 акварела и  35 рисунка, за което на нейно име е кръстен филиалът на академията.

За нея казват, че е творец, който винаги е търсил различното и новото не единствено тук, но и в европейската скулптура и живопис. Тя е един от създателите на Дружеството на младите художници, където е активна по време на цялата си творческа работа. Въпреки лоното на социалистическия реализъм, тя не спира да търси различното, да се стреми да доведе до следващата стъпка своята фигуративност. 

„Предачка“, теракота, 1982., Васка Емануилова, СГХГ

Васка беше ярка личност – независима, самостоятелна и самовзискателна, лишена от суета и тщеславие, от външна показност и конюктурна съобразителност… Необяснимо е как в този суров и беден край (с. Комщица, Годечко – б.а.), сред тази сиромашка природа от скали и баири може да се роди, съхрани и отгледа такъв извисен и завършен аристократ като Васка Емануилова…“ – разказва за нея Светлин Русев

Със своя темперамент Васка Емануилова играе и обратната страна – тя е любим модел на не малко художници. Улавяна е в различни възрасти и състояние от Иван Ненов, Елка Константинова, Светлин Русев. Всички говорят за нея като за личност искрена, борбена, готова да защити позицията на другия, без да се страхува от положението си в обществото и може би това нейно излъчване я прави търсена за изобразяване. Тя е единствената, която се застъпва в изпадналия в немилост Алекандър Жендов. Почти всеки ден е в ателието си на ул. „Цар Иван Асен II“, където работи до късно, след което се събира там с приятели. Години наред воюва с общината, която иска да отнема ателието ѝ… За да направи от него магазин за плодове и зеленчуци.

Емануилова работи с гипс, бронз и теракота (печена глина), основна в областта на малката пластика в жанровете на голо тяло, историческа и битова композиция и най-вече портрет. Създава скулптурни портрети на свои колеги и съвременници като художниците Илия Петров, Георги Машев, Ненко Блакански, Борис Елисеев и много други. Както вече се спомена, тя е известна със своите женски портрети и еротични серии. Освен с кавалетно изкуство, Васка се занимава и с изпълнението на монументални творби. 

теракота, Васка Емануилова, дарение за СГХГ

Заедно с Мара Георгиева работят в творчески тандем през почти целия период на 30-те години. Те печелят не малко конкурси за войнишки паметници, но пари новаторски им идеи реализацията им е отнета. Все пак около 9-ти септември 1944г. по техни проекти са направени паметниците на Васил Априлов  в Габрово и на загиналите във войните в село Драганово, Горнооряховско, както и паметниците на Съветска армия в Добрич и Нова Загора.

Творби на Васка Емануилов могат да бъдат разгледани и са притежание на Националната художествена галерия, Столичната галерия, художествените галерии в Пловдив, Русе, Варна, Добрич, Бургас и частни сбирки в България и по света.

Comments

comments