Лидерът на опозицията в  Македония Християн Мицкоски  призова правителството да развали споразумението с Гърция за промяна на името на страната и настоя за предсрочни избори.

Християн Мицкоски

На противоположно мнение е премиерът Зоран ЗаевИзбори ще има само ако са необходими – и отбеляза, че само ако не успеят всички възможни начини за постигане на мнозинство от 2/3 в парламента, страната ще отиде на избори, а успоредно с това призова депутатите да направят това, което е тяхно задължение към държавата.

Претенциите на Македония за Самуиловата държава са контраатака срещу истината.

Историкът проф. Пламен Павлов настоява да се даде гласност на това какво точно се е случило на първото заседание на смесената българо-македонска комисия за изясняване на историческите спорове. 
В предаване по скопската телевизия става ясно, че Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България. Това са обсъждали членовете на смесената българо-македонска комисия, която бе създадена с решение на двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев. Причината е, че на българите им пречило, че държавата на Самуил е представена като македонска, а македонците се дразнели от българизацията на самуиловото царство. Македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас. Искането на македонските представители в двустранната комисия за изясняване на историческите спорове историкът проф. Пламен Павлов окачестви като исторически абсурд. Той уточни, че няма обяснение защо българската страна мълчи за проведеното първо заседание на българо-македонската комисия. – „Не е нормално да научаваме за това от македонските медии и то онова, което на македонската страна им се иска – коментира историкът. – „В тези доста крайни претенции виждаме втвърдяване на македонистката линия, някаква контраатака срещу истината, което в никакъв случай не съответства на договора за добросъседство“, обяви проф. Пламен Павлов. Той обърна внимание, че не можем да отстъпваме от нищо, когато става въпрос за цялата българска история. – „Затова апелирам към колегите от българската страна на комисията да кажат какво точно се е случило там. Българската държава трябва да даде гласност на всичко, което се дискутира в тази комисия“ – категричен е професорът.

СДС също поиска пълна информация и гласност от МВнР за обсъждани от българо-македонска комисия идеи – да извадим Македония от списъка с български региони и да ревизираме Самуиловата държава в учебниците по история. „Тази позиция на родната дипломация е смущаваща и по никакъв начин не защитава националните интереси на България. Призоваваме министъра на външните работи да помисли за смяната на Ангел Димитров, като съпредседател на българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси, и да се обърне към доказани специалисти, с безспорна подготовка за такива значими преговори със съседна Македония, каквито са бившият посланик в Република Македония Александър Йорданов и проф. Пламен Павлов, председател на фондация „Васил Левски“ – се казва в позицията на СДС. Според Съюза на демократичните сили поведението на МВнР с нищо не показва, че България е водещата страна, в по-силна позиция, която помага на съседна Македония за нейната евроинтеграция. Нашата държава трябва да има повече самочувствие, а не примиренческо поведение при явни опити да се преиначава българската история, за да се угоди на конюнктурни интереси – подчертаха от СДС.

Зоран Заев

Подмяна на Конституцията

Александър Йорданов

Бившият посланик на РБългария в РМакедония Александър Йорданов, заяви опасенията си, че отварянето на процедура за промяна на македонската Конституция може да се окаже взривоопасно. По думите му отвори ли се такава процедура, няма пречка да се променят и други текстове, които може и да не касаят името на страната. Бившият посланик уточни, че предстоят три етапа, с които да се направят промени в Конституцията на страната. Днес в 12 часа българско време трябва да започне първият етап – с 2/3 мнозинство депутатите трябва да вземат решение, за да се пристъпи към процедура за промяна на Конституцията. Той уточни, че според правилника на македонския парламент за всеки един от етапите има определени срокове. Първият етап включва 10 дни, но от тях 5 вече са минали в разглеждане на проблема с тази процедура и с текстовете в комисията за конституционни въпроси. Сега остават още 5 дни, тоест до края на тази седмица те трябва да вземат решение, че отварят процедурата. Изключено е днес да приключи всичко – подчерта Александър Йорданов. Отвори ли се процедурата, ще започнат да постъпват предложения за тези текстове, които е внесло правителството, а депутатите могат да правят други предложения, различни от тези на правителството. След това тези предложения ще трябва да се гласуват, но с обикновено мнозинство, за да станат предложения, които на третия етап – самото гласуване на промяната в Конституцията, да се приемат или отхвърлят – разясни още бившият посланик. 8 депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се търсят от управляващата формация на Зоран Заев, за да бъдат подкрепени промените в Конституцията -съобщи бившият посланик на България в Македония Александър Йорданов.  От думите му става ясно, че това е крачка напред за премиера Зоран Заев – доскоро липсващите гласове за констуционно мнозинство за промяна на името били 12. Който депутат гласува против, а има и българско гражданство, трябва да бъде лишен от него – нали е поискал да е гражданин на демократична България и член на НАТО, а гласува против членството на Македония в НАТО. Тази идея се лансирана и от шефа на българския културен център в Скопие Лазар Младенов

използвани  източници:

“Focus-news”, “Desant”, в. “Дума“, в.„Монитор“, „Би Ти Ви“, „24 chasa”

Comments

comments