Михаил е на 14. През един слънчев летен ден е навън със свой приятел в родния си град Плевен. Разхождат се и виждат електрически трансформатор пред себе си. Няма стърчащи кабели, а и съоръжението е обезопасено, и решават да минат под него. Злощастието обаче е налице. Мишо е ударен от 20 000 волта електричество, което е под формата на волтова дъга.

Какъв шанс да оживее има това момче? Лекарите го определят като едно към един милион. Един милион!? Но, ето, че чудото се случва и след като е било спряло, сърцето му отново започва да бие. Това обаче не става просто така, а напротив – цената, която е платена, не е никак малка. Уви, не говоря от финансова гледна точка. И двете ръце на Мишо са ампутирани, като едната е до лакътя, а другата – чак до рамото. Трагедия! Та, какъв живот ще има занапред? Как ще се храни? Как ще се облича? Как ще създаде семейство, което също и да издържа след време? Как, по дяволите, ще прегърне хората, които обича?

Стискай зъби, момче, и вярвай, просто вярвай! Изписан е от болницата и се прибира вкъщи. Започва сякаш нов живот. Променя навиците си, променя всекидневието си, но най-важното – продължава да живее и то не само физически, но и духом. Помним правилото с двадесетте секунди преди да предприемем нещо, нали? Нека затворим очи и си представим остатъка от живота на Мишо за една трета от минутата. Край.

Днес, вече на 27 години, той продължава да живее. Той е Михаил Христов. Двукратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания. Подобрявал е европейският рекорд в същата дисциплина цели осем пъти. Сгоден е за журналистката Ангелина Ангелова, с която вече немалко време живее заедно. От скоро е и депутат в една от водещите партии в страната.

Всичко това се случи, защото Мишо вярваше. Вярваше, че злощастният инцидент няма да е краят на живота му. Вярваше, че може да се справи и да се настрои към тежката реалност. Родителите му вярваха в него, той вярваше в себе си. А вие бихте ли повярвали? Нека се върнем към двадесетте секунди и бъдем откровени относно развръзката в нашето съзнание.

В какво не вярва този, който вярва? Не вярва в отказа да се бориш, не вярва в отказа да живееш.  

Comments

comments