Изкуството е уникално. Човекът също. Когато някой не иска да се побира в ограничената четиристенна кутия на общоприетото, той търси нови начини, чрез които да изпъкне и да бъде запомнен. Дори да не умее да създава картини, достойни да се сравнят с класиките на Пикасо и Да Винчи (както и безброй много други художници, за които няма да стигне мястото да говорим), човек намира своя начин да сътвори нещо, което светът не е виждал. Представяме ви уникалността в изкуството и по-точно – картини, съставени от меко казано необичайни материали:

Кубино-американският артист Хорхе Родригез-Герада прави художествен портрет на малко момиче, което отправя свое пожелание. Произведението е в Белфаст и е побрано в умопомрачителните почти 45 декара площ. Използваните материали са внушителни – 30 000 дървени колчета, 2000 тона почва, 2000 тона пясък, в добавка с трева, камъни, ленти и много грес. Гигантската творба беше на показ за два месеца и се намираше в частта от града, която е известна, благодарение на кораба Титаник. Проектът е планиран 18 месеца, а осъществяването му е отнело 1 месец, като са се включили много голям брой доброволци.

Крис Трюман е от Сан Франциско. Най-известното му произведение изобразява неговия брат като дете, облечен в каубойски дрехи, държащ пушката на баща им. Защо обаче го споменавам в този материал? Средствата, които Крис е използвал са мравки. Мъртви мравки. 200 000 мъртви мравки. Кратката историята – Крис Трюман познавал човек, който продава мравки и решил да си купи, за да нахрани гущерите, които са в града му. Като пристигнали малките черни животинки обаче се оказало, че те са по-различни отколкото са описани и би било рисковано Крис да ги пусне на свобода, защото можело да ухапят някого. Чудейки се какво да ги прави, решил да ги умъртви. А как точно му е дошла идеята да ги използва, за да създаде картина – не споделя.

Времето е пари, а парите са това, към което сякаш най-много се стреми човекът. Явно обаче това не важи особено за Марк Вагнер от Бруклин, който „пропилява“ големи количества и от двете. Вдъхновил го е Джордж Вашингтон, от когото прави картини с исторически личности, животни и пейзажи, използвайки американските банкноти от 1 долар.

В Русия пък, явно наистина обичат кафето. Дори поставиха рекорд, който влезе в Книгата на рекордите на Гинес. Той не е свързан с количество изпито кафе или масово приготвяне на кафе. Руски художници използват кафени зърна, за да създадат огромна картина, на която са изобразени жена и чаша, пълна с горещата напитка. Произведението е с размер 30 кв. м. и е направено от около 1 милион зърна. Творбата се нарича „Пробуждане“, като е очевидна препратката към основната функция на кафето. Руската картина надминава предишния рекордьор от Албания със само 5 кв. м. повече. Все пак, вероятно истинските ценители на кафето ще тъгуват по използваните около 180кг. кафени зърна, които биха им стигнали за лична употреба за доста дълго време. Надяваме се поне кафето да не е било от най-качествените – би било срамота.

 

Comments

comments