Един от най-емблематичните летни международни фестивали за опера и балет в България – „Моцартови празници“ ще се проведе между 12 и 15 юли в Правец. За 14-та поредна година фестивалът ще поднесе на своите почитатели богато програмно съдържание с класически и модерни прочити на творби на Моцарт, Чайковски, Пучини, Шарл Гуно, Руджеро Леонкавало и др.
 
Сред акцентите в програмата са Мариоентна опера от Германия, „Турандот“, „Палячи“, „Валпургиева нощ“.
 
Над 350 участници от България и Германия ще се включат в празника, посветен на красотата и изяществото на оперното и
балетното изкуство. Това издание на фестивала ще е в памет на своя дългогодишен артистичен директор – оперната прима
Христина Ангелакова.
 
Официалното откриване ще е в 20 ч. на 12 юли (четвъртък) с Моцартовата опера „Вълшебната флейта“ на Марионетна опера – Линдау, Германия. Това ще е своеобразна премиера на оперния спектакъл в България на сцената на читалище „Заря 1895“ в Правец. С още една своя марионетна продукция ще зарадват зрителите специалните гости от Германия – балета „Лебедово езеро“
на П. И. Чайковски.
 
Марионетната опера е една от съвременните тенденции в кукловодското изкуство и предлага вълнуваща инсценировка на танцуващи кукли. ,,Автентично, правдоподобно и истинско“ – така Бернхард Лайсмюллер, шеф и основател на ,,Марионетната опера Линдау“, описва своето изкуство, при което той и дванадесетте негови актьори, чрез най-фини движения случват фигурите на сцената да въздействат като истински и живи.
 
Няма да липсва и превърналата се в традиция съпътстваща фестивална програма. На импровизирана среща – разговор световноизвестният български тенор Калуди Калудов ще раздава автографи на своите почитатели. Талантливият български творец тази година отбелязва 40 години на сцената. Той е сред водещите тенори в света, а в творческата му биография има над 60 централни тенорови партии от европейската оперна класика. Водеща на събитието ще е
Боянка Арнаудова.
 
Сцената край езерото ще събере в три поредни вечери операта „Турандот“ от Джакомо Пучини, музикално-танцовият спектакъл
„Валпургиева нощ“ и операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало. Мащабните продукции са на Държавна опера-Стара Загора в партньорство с Държавен куклен театър-Стара Загора и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“(в „Турандот“), както и със специалното участие на артисти от трупата на Академичен цирк „Балкански“(в „Палячи).
 
Съботната фестивална вечер ще е посветена на българския музикален гений Панчо Владигеров. 100 години от рождението на прочутия американски диригент, композитор и пианист Ленард Бърнстейн и на 120 години от рождението на Джордж Гершуин. Техни творби ще изпълнят Теодора Късметска – Сороков(цигулка), Ружа Семова(пиано), Александър Владигеров(тромпет и флюгелхорн), Константин Владигеров(пиано и кларинет).
 
 
 

Comments

comments