„Изследване на магията  на взаимния поглед“ от Марина Абрамович, Сузан Дикер, Матияс Оострик. Снимка: Максим Любимов, Гаражен център за съвременна култура

 

Ново изследване предполага, че това може да бъде в състава на мозъка им. Системите за допамин в мозъка им не реагират много на пари.

Повечето артисти работят за изключително ниско заплащане. Въпреки несигурния характер на икономиката на изкуството. Но какво ще стане, ако някои художници всъщност са физиологически свързани да не се интересуват от пари?

Това е последица от ново проучване, публикувано в „Research Creative Journal“, ръководено от д-р Роберто Гоя-Малдонадо, ръководител на системите за невронаука и изображения в психиатричната лаборатория в университетския медицински център в Гьотинген, Германия, пише изданието Артси. Изследователският екип е наблюдавал активност в частите на мозъка, които произвеждат допамин- химикалът, който доставя вълни от щастие, често свързани със секс, наркотици и хазарт. По време на експериментът на на групи от художници и не-художници са предложени пари без да правят нищо в замяна.

Трябва да се отбележи, че размерът на извадката в изследването е доста малък. Двадесет и четири участници завършват теста и анализират мозъчните си сканирания. Дванадесет от тях са артисти-било то актьори, художници, скулптори, музиканти или фотографи. Другата група включва застрахователен търговец, зъболекар, бизнес администратор, инженери и други професии, които не се идентифицират като „творчески“.

Разглеждане на допаминергичната система на сканирани мозъци на артисти и не-артисти в новото проучване „Реактивност на системата за възнаграждения на артистите по време на приемането и отхвърлянето на парични възнаграждения“

Всеки участник носеше чифт очила, които показаха поредица от квадратчета в различни цветове. Когато се появи зелен квадрат, те биха могли да го изберат с бутон и да спечелят пари (до 30€). Те бяха помолени да изберат други „целеви“ цветове, но те не доведоха до парична награда.

В същото време е изследвана и мозъчната активност на участниците чрез функционален магнитен резонанс (fMRI). Te установили, че художниците показват значително намалено активиране на вентралната стриатум, част от системата за възнаграждения на мозъка, когато са избрли зелените квадратчета, в сравнение с не-артистите.

Изследователите са направиха обрат в техния експеримент. Накараха хората на изкуството да отхвърлят зелените квадрати. Художниците показват по-голяма реакция в друга част от мозъка, свързана с допамина (предната префонтална кора). С други думи художниците не са добри в печеленео на пари, но се справят, когато знаят че няма да ги получат.

„Колективно нашите резултати показват наличието на различни невронни черти в допаминергичната система за възнагражденияна художниците, които са по-малко склонни да реагират на приемането на парични възнаграждения“ споделят изследователите.

Comments

comments