Представете си, че ходите по улицата в града, който сте мечтали да посетите месеци или дори години. Вие сте в добро настроение, защото сте на почивка. Слънцето изглежда блести по-светло от обикновено и животът изглежда  страхотен. Но по някаква лучайност се преспъвате в  парче графити, което гласи: „Туристи, вие сте терористът“.

Вие го игнорирате, като го приписвате на някой ядосан човек с тъжен живот, който вероятно не излиза толкова много. Но на няколко метра напред виждате още една тревожна линия: „Всички туристи са копелета“.

Няколко стъпки по-нататък: „Спрете да унищожавате живота ни!“

И след това: „Защо го наричат туристически сезон, ако не можем да ги застреляме?

Сега изглежда повече от само изолиран инцидент. Продължаваш да вървиш, но пролетта е излязла от стъпката ти. Може би слънцето не е толкова светло днес, в края на краищата.

Като испански гражданин, живял в Барселона в продължение на шест години, видях огромното увеличаване на туризма и станах свидетел на нарастващото противодействие, движено от местните жители, което започва да се нарича „туризъм-фобия“. За пръв път видях този вид графити преди около три години, докато чаках светофарът да светне зелено по пътя към работата. Точно пред мен, напръскан на пешеходна пътека до една сграда, прочетох думите „Туристите да се прибират у дома„. Това беше само върхът на айсберга – гневни графити и пасивни агресивни съобщения започнаха да се появяват из целия град. Наскоро антитуристически протести са се появили в заглавията. Но защо е цялата омраза? Не е ли това стъпка назад.

AFP/Getty Images

От една страна, отговорът е да, така е. Но от друга страна, това е реакция, предизвикана от набъбването на туристите, което създава огромна пренаселеност – градът е опънат до скъсване. Барселона е двадесетият най-посещаван град в света и продължава да поема рекорден брой посетители всяка година, като от 27 милиона туристи през 2012 г. до повече от 34 милиона през 2016 г. Това е увеличение от над 25% за четири години.

Евтините полети, както и популяризирането на платформи за споделяне на дома, като AirBnB и Homeaway, които са по-евтини и по-удобни от хотелите, са допринесли за нарастващия брой туристи. На свой ред инвеститорите спекулират и купуват цели сгради, за да се погрижат за тази развиваща се индустрия. Наемодателите виждат възможност да спечелят до четири пъти повече, отколкото биха получили от дългосрочни местни наематели, а 40% от туристическите апартаменти в Барселона са незаконни. Това води до недостиг на жилища за тези, които живеят и работят тук, и увеличават наемите, които през 2016 г. нарастват с 16,5%.

Сега представете си, че живеете в Барселона – и животът става все по-скъп през цялото време. В петък сутринта, като всяка седмица от години, отивате да купите няколко хранителни продукти на типичния пазар в квартала La Boqueria. Но напоследък е толкова пълен с туристи, че е трудно да се движите по пътеките. Едно пътуване, което ви отнемаше 20 минути, отнема повече от час.

На следващия ден, събота, решавате да обядвате в старото място зад ъгъла, което е едно от малкото, където се сервира типично тапа. Но има дълга опашка от хора, които чакат навън, повечето туристи. Тъй като не сте готови да почакате половин час, за да ядете неудобно в претъпкан ресторант, се прибирате вкъщи и ядете всичко в хладилника. Вечерта се отправяте към кръчмата, която обичате с някои приятели, само за да откриете, че е изчезнала: тя е заменена от туристически ресторант. Пътувайки до вкъщи, чувате пияни младежи, които говорят чужд език. Един от тях  е изправен пред стената до прага на улицата. Той пее. И е безполезно да им казвате нещо- опитвали сте се преди и те просто ви се смеят.

Тези събития са типична част от живота като гражданин на Барселона, така че не е чудно, че местните хора възприемат туризма като техен най-голям проблем според неотдавнашно проучване на правителството – дори над безработицата и условията на труд. Повече от половината от населението смята, че градът е на пълен капацитет и че не трябва да се полагат усилия за привличането на повече туристи.

Атакуващите посетители обаче не са решение в град, където туризмът е основният източник на доходи. Всъщност 86,7% от местните жители смятат, че туризмът е нещо положително, но мнозина смятат, че е необходимо да бъдат допълнително регулирани. Както и местната власт, която е признала ситуацията и е предприела мерки, за да се опита и да я овладее. Освен туристическия данък, който се прилага за настаняване за прекарване на нощта в града, лицензирането и изграждането на нови жилища (хотели, общежития и апартаменти) е парализирано от 2015 г., а по-рано тази година бе приет специален градоустройствен план за туризма (PEUAT) , при който лицензирането за туристическо настаняване е ограничено в зависимост от района. Целта е да се разпределят туристите по-равномерно в целия град .

Надяваме се, че тези мерки ще постигнат целта си и ще спомогнат за облекчаване на напрежението, но само времето ще покаже дали туризмът и местният живот могат да постигнат баланс. Междувременно не трябва да се страхувате да посетите града. Повечето местни хора осъзнават, че това е административен проблем и ще се отнасят към вас по приятелски начин.

 

 

Almudena López Díaz

The telegraph

Comments

comments