За да поддържат своите убеждения, религиозните хора ги свързват с определени предмети, използвайки ги за доказателства, показва проучване, цитирано от Индипендънт.

Те защитават възгледите си, дори когато противоречат на експерти, защото тези вярвания имат „емоционален резонанс“ и са тясно свързани с техните морални ценности.

За разлика от тях, атеистите се борят, за да видят нещо позитивно в религиите, защото при тях надделява аналитичното мислене, твърдят учените.

И при двете групи, учените установяват, че хората с по-високо критично мислене, са по-малко твърди в своите убеждения. От друга страна, те се различават в това как моралните парадигми влияят върху мисленето им.

„Емоционалният резонанс помага на религиозните хора да се чувстват по-сигурни – колкото по-морална коректност виждат в нещо, толкова повече потвърждават тяхното мислене“, каза Антъни Джак, доцент по философия и съавтор на изследването. „За разлика от тях, моралните притеснения правят нерелигиозните хора по-малко сигурни.“

Джаред Фридман, също съавтор на изследването, добавя: „Това предполага, че религиозните индивиди могат да се придържат към определени убеждения, особено тези, които изглеждат в противоречие с аналитичните разсъждения, защото тези вярвания резонират с моралните им чувства“.

Докато съпричастността обикновено се възприема като нещо добро, парещото усещане за морал може да бъде опасно в неговите крайности, твърдят изследователите.

„Терористите, в рамките на своя балон, вярват, че това което правят е високо морално. Те вярват, че поправят грешки и защитават нещо свещено“, каза г-н Джак.