Снимка: БГНЕС

 

Интервю на Деница Гадинска с Жельо Бойчев в суров вид.

Автор: Пламен Велев

Жельо Бойчев, народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Скандалът с Делян Добрев и назначенията в община Хасково. Моделът на управление в малките общини.

„Партийни и роднински назначения в местната власт, чиито отзвук отекна и в парламента с очакваната оставка на народния представител Делян Добрев. Преди време Иван Костов беше казал, че България е малка държава и всички сме братовчеди. В тази връзка трябва ли роднините на политически лица да не работят длъжности, свързани с държавата и нарушен ли е тук законът за конфликт на интереси?”, попита водещата Деница Гацинска. Жельо Бойчев отговори, че не са те органът, който да се произнася дали има конфликт на интереси. По-скоро това, което с колегите му правят, е да извадят всички данни за такива „шуро-баджанашки” назначения. Според народния представител в момента лъсва истинското лице на ГЕРБ, защото това, което се случва в Хасково, изобщо не е изолиран случай.

„Как да се избегнат такива тенденции, които са често срещани в малките населени места, благодарение на влияние, партийни зависимости и роднински връзки човек да получава работа?”, попита водещата Деница Гацинска. Събеседникът й отговори, че през последните години от управлението на ГЕРБ това нещо се е превърнало в доминираща философия. Това е била конструкцията на изборните им победи и инструмента, с който се постига тотално подчинение. „През 1989 г. сложихме край на модела партия-държава, в момента сме в почти същото положение – пълно сливане!”, категоричен бе народният представител от „БСП за България”. Според него това ще свърши много зле за ГЕРБ, но цената ще бъде платена и от всички български граждани. Това, което може да направи в момента опозицията, е да показва тази картина, като очаква и обществена реакция и солидаризиране с това. А лечението е много просто – правила и ред за всички!

„Не е ли безработицата основният проблем за тези тенденции?”, попита водещата Деница Гацинска. Събеседникът й се съгласи, че наистина безработицата и бедността са предпоставки за налагане на такъв тип авторитарно управление. Не само това обаче, защото в момента е все по-трудно да имаш критично мнение за управлението. Последната преграда пред налагането на този режим в страната се явява БСП. „Ние ще стоим докрай и ще отстояваме правата на всички български граждани, ще настояваме за върховенство на закона, правила за всички, за ред в страната и справедливост!”, категоричен бе Жельо Бойчев.

Острото противопоставяне между президента и ПП ГЕРБ.

„Вчера президентът заяви, че Бойко Борисов „нахъсва” беквокалите си в парламента, които започват битка с президентската институция, на която той ще отговори. Редно ли е президентът да държи такъв тон, как може той да бъде обединител на нацията, ако с едно такова изказване разделя обществото?”, попита водещата Деница Гацинска. Жельо Бойчев отговори, че е жалко, че се стига до такова напрежение между институциите, но управляващите са направили всичко възможно да провокират такъв тип поведение от страна на президента. „Аз разчитам в това страх! Страх от доверието и подкрепата, с която беше избран Румен Радев, страх в това, че той много лесно може да бъде една алтернатива на всичко това, за което говорихме до момента като модел на управление на страната!”, категоричен бе народният представител от „БСП за България”. Той добави, че доскоро ГЕРБ са имали президент на ръчно управление и явно им се иска това да продължава. Бойчев подчерта, че президентската институция е независима и е видно, че в лицето на Румен Радев няма как да бъде подчинена на изпълнителната власт. Тази институцията трябва да отстоява единението на нацията и националния интерес на страната.

Жельо Бойчев подчерта, че има целенасочена кампания срещу президента Румен Радев, която минава всички граници. Няма как да повярваме, че всички тези нападки са самоволни действия на отделни депутати от ГЕРБ.

„Съгласен ли сте с президента Румен Радев, че премиерът Борисов губи контрол в партията си и защо го губи този контрол, заради страх от президента Румен Радев ли?”, попита водещата Деница Гацинска. Събеседникът й отговори, че наистина вижда подобна тенденция, според него, това, което се случва в Хасково, е бунт срещу премиера Бойко Борисов.

Бъдещето на Комисията по досиетата.

„ГЕРБ очевидно се отказва от номинацията си за председател на Комисията по досиетата. Каква е позицията на БСП? Продължавате ли да настоявате тази комисия да бъде закрита?”, попита водещата Деница Гацинска. Жельо Бойчев отговори, че комисията не е изпълнила нито една от целите и функциите, които са били залагани в нея. Напротив, тя е била ползвана целенасочено и избирателно, особено по време на избори. На много хора е нанесена вреда с обявяването на принадлежността им без изобщо да е ясно те знаели ли са, че са били обект на държавна сигурност. Затова и БСП са предложили целият архив на ДС да бъде предоставен на един институт за национална памет. БСП иска този институт да бъде отворен и всеки да може да направи проверка дали е бил обект на ДС. „Защото някои казват – искат да затворят архива! Не, напротив! Нека той да бъде обект на изследователи и историци и да бъде ползван оттук-нататък, тъй като комисията със своята дейност и с това, което показа по-скоро разделяше българското общество и създаваше омраза!”, завърши Жельо Бойчев разговора си с Деница Гацинскав предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2 на 3 октомври 2017 г.

Comments

comments