Жорж Брак. Снимка: georgesbraque.fr

 

 

Един от създателите на кубизма, едновременно рационален и чувствен в своите картини, Брак рисува предимно натюрморти, представяйки обектите от различни гледни точки чрез цвят, линия и текстура.

Днес, 31 август се навършват 55 години от неговата смърт и във връзка с това ви припомняме живота, идеите и творчеството на големия художник.

 

Жорж Брак е роден на 13 май 1882 г. в парижкото предградие Аржантьой. Детството си прекарва в град Хавър, където завършва курс за художник-декоратор, каквито са баща му и дядо му. Едновременно с това взема вечерни уроци по рисуване в Училището за изящни изкуства в периода 1897-1899 г. След това заминава за Париж, където продължава образованието си.

Запознава се с редица художници, които повлияват върху избора му да рисува в стила на фовизма. През 1905 г. се сприятелява с Раул Дюфи, а чрез Салона на независимите, където участва с шест творби, той се среща с Анри Мартис, Албер Марке, Андре Дерен, Морис Вламенк и др.

Заедно с Пабло Пикасо разработва идеите на кубизма. Двамата се запознават в галерията на Даниел-Анри Канвайлер, като това определя посоката на по-нататъшното  му творческо развитие.

През 1915 г. взима участие в Първата световна война, където бива ранен тежко. След войната изоставя постепенно кубизма и рисува предимно натюрморти. Започва отново да се приближава до реалистичното изкуство. Умира в своето жилище в Париж на 31 август 1963 г.

Творчество и идеи
В началото на своята творческа кариера Брак се фокусира основно върху импресионизма. Картините му от този период се отличават както с уникална декоративна красота, така и с много по-ярка конструктивност на композицията. За разлика от други художници-фовисти, Брак обръща внимание не само на позицията на цветните елементи в равнината на картината, но и на изграждането на пространство.

Малко след 1905 г., той се насочва към фовизма ,следвайки много от цветовите схеми  и аспекти на дизайна, открояващи този художествен стил. По това време Брак участва в поредица от изложби и е заобиколен от художници като Анри Матис и Андре Дерен. В творбите му се забелязват структури със свободна форма, заедно с получерни цветови схеми, предаващи дълбоките емоции на художника и неговия предмет, характерни и за фовизма като цяло.

Първата му самостоятелна изложба се провежда през 1908 г. През периода от 1909 до 1914 година, Жорж Брак работи усилено с Пабло Пикасо. Това е времето, в което  двамата се концентрират върху разработването на нов художествен стил. Те развиват нови теми, получерни линии и поредица от тъмни цветови схеми, създавайки стила  кубизъм. Целта им е да развият нов начин на виждане, който да отразява модерната епоха.

След Първата световна война, стилът, който Брак следва, се променя отново. Той е    по-малко планов и структуриран, така че творбите му всъщност нямат фокусна тема. Брак провежда много успешна самостоятелна изложба в Париж през 1922 г., която не само че привлича голям интерес към работата му, но и към новия стил, който той и Пикасо представят. Освен че демонстрира картини с нов цветен и колажен стил, изложбата помага на художника да се придвижи към челото на света на изкуството.

В края на 20-те години, картините на Брак се трансформират отново откъм стил и тон. Той се фокусира основно върху реални интерпретации, като творбите му представят главно природа и естествена светлина. Въпреки стилистичните промени, които  предприема, творбите му не изглежда да се отдалечават твърде много от кубизма.

През 30-те години Жорж Брак започва да прави и скулптурни композиции, като получава някакво признание за това, показвайки част от скулптурите на изложба през 1933 г. Към края на 30-те години печели международен успех, като негови произведения са показани в галерии в Европа и Щатите.

По време на Втората световна война, в картините на Брак се забелязват предимно тъмни и по-мрачни парчета. Той рисува предимно в тъмни цветове. След войната художника преминава към по-светли цветове, като рисува изображения на птици, пейзажи на сушата, а много от творбите му са концентрирани около море.

Ключовите идеи в творчеството на Брак включват търсенето на баланс и хармония в композицията, което той постига чрез техниката papier collés – техника за лепене на хартия, разработена от него и Пикасо. Освен това Жорж Брак изписва букви върху картините си, смесва пигменти с пясък и копира дървесни шарки и мрамор, за да постигне големи нива на измерение.

Жорж Брак оставя своя значим отпечатък върху художественото изкуство, променяйки модерната живопис чрез създадения от него и Пикасо стил кубизъм.

За финал вижте част от шедьоврите на художника

За презентацията е нужен JavaScript.

Източници: Жорж Брак , Georges Braque Biography , The Art Story

Снимки: Georges Braque Paintings, Biography, and Quotes

Comments

comments