Артистите, които изведоха струнното изкуство до следващо ниво

Струните може да не изглеждат най-вълнуващият обект в кутията с инструменти на художника. Но в правилните творчески ръце, конци за бродерия, шнур и прежда могат да бъдат използвани за създаване на невероятни шедьоври.

Днес струнното изкуство се използва за артистични проекти за домашен уют, но също така еволюира в уважавана, съвременна форма на изкуството.

В случай на инсталационно изкуство, много съвременни художници са възприели дължини от низ, за да преобразуват пространства в ефирни пейзажи. Други художници предпочитат да ограничат произведенията си до дъски или платна, където преплетени струни са закотвени с щифтове или болтове. Кръстосването на цветните нишки води до завладяващо, триизмерно изкуство.

Какво е струнно изкуство?
Известно още като изкуство на нишките, произхода на струнното изкуство ни връща към XIX век, когато англичанката Мери Еверест Буул използва формата на струнното изкуство, наречено “шев от криви”, за да помогне на децата, докато преподават математика. Този процес повлиява на колегите математици като Пиер Безие, който през 1962 г. развива кривата на Безие.

Това математическо развитие е вдъхновило артисти като Джон Айхингер, специализирал се в създаването на геометрични дизайни, които той наричал “струнни мандали”.

Няколко десетилетия по-късно днешните съвременни художници продължават да обновяват използването на низ, което показва, че този скромен материал не показва художествени граници.

Nike Savvas @ Leeds Art Gallery

Вдъхновена от математическия произход на това изкуство, австралийският художник Найки Савас е известна със своите физически потапящи се и оптично заслепяващи инсталации. Нейните мащабни произведения са направени от специфични геометрични формули, което води до триизмерни дървени структури, покрити с геометрични модели на цветна вълна.

 

 

Мексиканският художник Габриел Доу е известен с това, че трансформира големи архитектурни пространства в призматични светове. За продължаващата си серия, “Плекс”, художникът изследва връзката между мода и архитектура. Той използва хиляди единични нишки от шевни конци, закачени върху стени, тавани и архитектурни елементи. Деликатните парчета низ играят с пространството и светлината, за да създадат примамливи експлозии на цвят, точно като вътрешна дъга.

 

 

През 2013 г. японският художник Чихару Шиота представи “In Silence”, специфична инсталация за “Арт Базел”, представляваща зловеща, изгорена концертна зала, където пиано, заедно с редицата  празни столове, изглежда се поглъщат от дебел слой от черна тъмна нишка. Оттогава насам Шиота продължава да се представя на международното изложение, представяйки стаи, обвити в мрежи от едноцветен конец. Последната ѝ изложба в Берген, Норвегия, изследва спомените на художничката за живота, смъртта и човешките взаимоотношения.

Chiharu Shiota Dialogue With Absence

 

 

 

Пиер де Ричи, от Кейптаун, Южна Африка е известен с използването на колоритен конец по иновативни и провокиращи начини. Неговата невероятна инсталация Rainbow Room, построена от 17 – километрава акрилна нишка, е съпоставка между хомосексуалността и мъжествеността. Представлява финалния мач за ранглистата на световната купа през 1995 г., където 150 топки от ръгби и всяка мебел в стаята са покрити с прежда от дъга.

 

Лондонският художник Сан Пиер преплетените струни и ги увива около позлатени гайки и болтове, създавайки илюзията за дълбочина и ирисценция. Художникът описва философията зад парчетата като “лично тълкуване на желанието, подчертавайки в резултат невъзможността да останем напълно удовлетворени и доволни в настоящия момент”.

 

Японският художник Куми Ямашита създава невероятни, фотореалистични портрети, направени от опаковане на конец около ноктите. Подобно на създаването на линейна рисунка, без да отнеме писалката от хартията, Ямашита използва едно парче непрекъсната нишка за всяко парче. Нейната продължаваща портретна поредица, озаглавена Constellation, примамва гръцката традиция за проследяване на митичните фигури в звездно нощно небе.

Pleased to announce that Constellation – Mana has been chosen as a finalist in the Outwin Boochever Competition. This…

Публикувахте от Kumi Yamashita Studio в Сряда, 26 септември 2012 г.