Артист преправя сексистки винтидж реклами, като обръща ролята на половете

Не е нужно да търсите, за да попаднете на сексистки винтидж реклами. В средата на 20-ти век тези реклами са се считали за напълно нормални и дори забавни. Днес те не са просто отживелица, но ужасяващи, заради отношението към жените, които показват. (Разбира се, тези типове стереотипи в рекламата все още съществуват, макар и в по-слабо изразени форми). За да изложи токсичността на тези вид реклами, фотографът Ели Рекалала преосмисля някои от най-лошите стари сексистки реклами, като разменя ролите на половете.

Рекалала нарича серията си “В една паралелна вселена” и я представя като реконструкция на рекламата на миналото – с мъжете, които поемат задачите, които обикновено са запазени за жените. През неговият поглед жените са тези, които имат кариера и искат вечеря на масата, когато се връщат у дома всеки ден.

Идеята на фотографа за тази серия дошла след Деня на благодарността. “Чувал съм как чичовците ми говорят за това как жените готвят по-добре, грижат се за кухнята и изпълняват женските си задължения “. “Въпреки че знам, че не всички хора като чичовците ми мислят така, бях изненадан да науча, че някои все още го правят, затова си представях една паралелна вселена, където ролите са обърнати и мъжете опитват вкуса на собствената си сексистка отрова. ”

Снимките на Ели са задоволително опровержение на рекламата от миналото, но това не е решение за тяхната вредна гледна точка. Вместо това той възнамерява тази серия да помогне за осветяването на проблематичните аспекти на печатните реклами. “Надявам се, че хората, залегнали в стереотипните роли на двата пола, наложени от патриархалните общества, ще могат да видят визуално пукнатините в ограничаването на тези роли чрез този проект”.