Бразилия и нейното художествено движение, изградено върху канибализъм

Докато утвърдени куратори, критици и художници в Бразилия отдавна се съпротивляват на изкуството или историята на изкуството, малка, но все по-влиятелна група започва да изгражда мост за този разговор. Учените изследват отново най-влиятелните движения на Бразилия от нова перспектива, а художниците създават работа, която се сблъсква с расовата сложност на страната и начините, по които се проявяват в света на изкуството.

Благодарение на тези творци и учени, темите, които отдавна са били табу, се разглеждат публично. Дори и най-изявената изложба на бразилско изкуство  “Тарсила да Амарал: изобретяване на модерното изкуство в Бразилия” в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, съзнателно (и очевидно) избягва предмета на състезанието в творчеството на художника. Това е датирана позиция на музея, като се има предвид факта, че най-известната серия от картини на Тарсила се занимава пряко със състезанието – независимо дали е възнамерявала или не.

Тарсила е тясно свързана със създаването на бразилското изкуство, известно като културен “канибализъм” или “антропофагия”: тогавашната радикална идея, че истинско бразилско изкуство ще се появи чрез поглъщане на всички различни култури, които се смесват вътре в страната, а не просто копиране на европейски стилове.

Но повечето работи в движението досега са избягвали сложната си връзка с расата.  “Расисткото напрежение съществува в Бразилия, но начинът, по който се занимава културата, начинът, по който обществото се занимава с него, е напълно различни от начина, по който американците се справят с него. Ето защо много внимавам да не рационализирам четенето на Тарсила, защото това би било несправедливо”. Това споделя съорганизаторът на изложбата “МоМА” Луис Перез- Орама, пред Artnetnews.

Някои съвременни бразилски учени и художници обаче не са съгласни с Перез- Орама.

Един от начините за актуализиране на идеята за Антропофагия ще бъде да се обмисли широко приетото разбиране за него, тъй като то е свързано с бразилската национална идентичност и мита за бразилската расова демокрация“, казва художникът Тиаго Гулберто.

Променящ се културен пейзаж
В исторически план афро-бразилците са били пренебрегвани от музеите и галериите. Малко институции, посветени на тези художници, съществуват в страната. През 2004 г. художникът и куратор Еманоел Араухо основава Museu Afro Brasil. Оттогава институцията се превърна във важен център за изследвания и представяне на творби на чернокожи творци в Бразилия.

Наскоро започнаха да се появяват повече проекти, свързани с работата на афро-бразилските художници. Неправителствената организация Социална търговска служба (SESC), която оперира обществени галерии в цялата страна, е домакин на изложби като “Afro Como Ascendência, Arte como procedência”, подготвени от Александър Биспо 2013, и “PretAtitude: Insurgências, Emergências e Afirmações na Arte Contemporânea Afro-Brasileira”, подготвени от Клаудинева Роберто де Силва.

Но Бразилия не избра афро-бразилски художник, който да представлява страната на биеналето във Венеция до 2015 г., когато Поло Назарет получи покана. Това е особено забележимо, като се има предвид, че според последното преброяване през 2010 г. Бразилия е дом за най-много хора от африкански произход извън Африка. И досега Музеят за изкуство в Сао Пауло (MASP), широко считан за най-важния музей в Бразилия, не е бил домакин на соло изложба от страна на афро-бразилска женска художничка. Това ще се промени през ноември тази година, когато музеят представя изложба на произведението на Соня Гомес.

Както Назарет, така и Гомес са представени от Мендес Ууд ДМ, който има галерии в Сао Пауло, Брюксел и Ню Йорк и се отличава с най-разнообразния списък на всяка съвременна бразилска галерия.

Еволюцията в света на изкуството отразява по-големите развития в бразилската култура, които са се случили от началото на 2000-те, подтикнати от прогресивната политика на бившия бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва, който заемаше поста от 2003 г. до 2010 г. Известен като Лула, фабричният работник беше първият президент на Бразилия, който изпълни политики, които изрично се отнасят до расовото неравенство, включително утвърждаването на действия в рамките на висшето образование и задължителните класове по историята на Африка.

Една стъпка напред …
Много неща се промениха след като Лула слезе от длъжност. Страната е въвлечена в масов корупционен скандал; правото придобива значителна власт, а в средата на февруари сегашният деснически президент Мишел Темер нарежда федерално военно поглъщане на полицейските и затворническите системи в Рио де Жанейро, изпращайки войници да патрулират бедни, най-вече черни квартали – движение с тежки последици за град, чиято полиция е убила 1,124 цивилни през 2017 г.

Изборите са насрочени за октомври тази година. Някои виждат движението на Темер като средство за заглушаване на бедното и чернокожо население на града преди поляризиращия вот.

Срещу този изключително натоварен фон, художниците и кураторите са се занимавали с исторически идеи за антропофагия и расово неравенство в Бразилия. Бисо, който се занимава с Museu Afro Brasil, но сега работи самостоятелно, описва институционалната тенденция, фокусирайки се върху формалните аспекти на известната картина на Тарсила A Negra. Въпреки това, добавя той, има хора, които започват да оспорват това четене.

Много интелектуалци, които са писали за модерното изкуство в Бразилия, са се противопоставили на някои противоречия на модернизма“, казва Биспо. “Но по-младото поколение, особено чернокожите интелектуалци, започват да проявяват различни разбирания за проблема. Хората започват да задават въпроса какво означава това, че Тарсила е нарисувала тази черна фигура.

Но все още има съпротива да се гледа на A Negre като експлоатирана фигура, защото Бразилия все още е много консервативна”.

Кураторът на свободна практика Де Силва, обяснява променящите се настроения към наследството на “канибализма”. “Антропофагията предлага да абсорбира и трансформира чуждата култура в нещо конкретно бразилско“, обяснява той. “Но приносът на африканските и коренните култури не се разглежда със същото достойнство като европейската култура – която е собствена форма на колониализъм”.

 

Художниците говорят
Артистът и възпитател Росана Паулино се занимава с проблемите на идентичността и пола в работата си и признава, че когато е била по-млада, антропофагията е била интересна за нея. С времето и по-доброто познаване на бразилското общество обаче идеята е загубила своята привлекателност.

Проблемът с антропофагията по отношение на чернокожите индивиди е, че те поглъщат други култури, включително нашата, и не ни връщат нещо полезно или дори истинското признание на тази погълната афро- култура. Ние сме просто погълнати “, казва тя. “Афро-бразилското изкуство досега е било на ръба на една хегемонна система, а антропофагията е един от разказите, създадени от градския елит в Сао Пауло. Мястото на чернокожите в този разказ е това на обекта на изследване, а не на партньорите в изграждането на общ разказ”.

Фабиана Лопес, бразилска кураторка и докторант в университета в Ню Йорк, чиито изследвания се фокусират върху изграждането на критичен контекст за художественото творчество на чернокожи бразилски художници, обяснява, че когато за пръв път започва изследването си “хората от изкуството биха казали, че няма такова нещо като съвременни афро бразилски художници”. Това отричане кара Лопес да осъзнае колко много работа има за вършене.

Оттогава тя е свидетел на бавна еволюция. “Около 2015 г. имаше промяна в съвременното изкуство и в съвременния живот в Бразилия. Започнах да виждам млади активисти, които се опитват да намерят начин да участват в определени разговори – предимно разговори за раса“, казва тя пред Artnetnews. “Преди две години, ако един чернокож художник направеше нещо, което да се занимава с въпроса за расата, хората биха казали, че изкуството не е за раса. Не знам дали сега ще чуя това”.

Елиа Алба, мултимедиен художник, базиран в Ню Йорк, който наскоро има самостоятелна изложба в фондация “Шели и Доналд Рубин”, се обърна към идеята за Антропофагия в нейния видеоклип “Яжте” през 2003 г., в който художникът Клифърд Оуенс се опитва и не успя да похарчи бяла глава на кукла.

Обсъждане на статуквото
През 2012 г. Рената Фелинто представя видеото “Бяло лице и руса коса”, за което се облича като богата бяла бразилска жена и отива на разходка в престижните квартали на Сао Пауло. “Проектът беше отговорът на три телевизионни предавания в Бразилия, които използваха черен цвят”, казва Фелинто. “Мислех, че е време да се забавляваме с тези хора, които консумират черните тела по толкова много начини и по този начин избиват нашата история, култура и идентичност”.

Целта на Антропофагия бе да създаде бразилско изкуство, съзнаващо европейската естетика и съобразено с историческите, културни и социални проблеми на бразилския народ”, обяснява Фелинто. “Проблемът е, че бразилският народ не беше главен герой на този прекрасен проект. Художественото произведение на онези, които са извън елита на Сао Пауло, се е считало за “народно изкуство“, което е било използвано за афро-бразилското изкуство до последните няколко десетилетия.

 

 

 

Красен Стефанов