Една незабравима вечер с българско участие в Културния център „Кьорбехаус“ /Körбеrhaus/

Класическите концерти в Хамбург са една музикална прелюдия към сезона на новогодишните празници. Защото каква по-голяма тържественост от великолепната хармония между арфа, пиано, виолончело и школуваните гласове на Оперния театър Хамбург с гости-солисти от Държавната опера в северния мегаполис.

Културния център /KörberHaus/ – място за всички поколения и култури в сърцето на Бергедорф, се превърна в притегателен център за почитателите на хубавата класическа музика. Той е открит на 5 декември 2022 година в Международния ден на доброволеца. Къщата, разположена в сърцето на региона върху близо 6000 кв. метра на три етажа, е съвместна инициатива на областната управа в Бергедорф и фондация „Körber.“ Девет организации в партньорство работят там, за да създадат привлекателно място, което да привлича и обединява хората за активно участие, сътрудничество и доброволна работа на гражданите от тази област. И успяват. Специалния характер на архитектурата подчертава идеята за отворена Къща за всеки, а щедрото остъкляване осигурява ясен поглед към интериьора и в същото време позволява широк изглед отвътре към зеленото фоайе и водата, която заобикаля Къщата от три страни. В 20-ия ден oт първия месец на 2024 година, модерната театрална зала на Къщата оживя от звуците на Новогодишния галаконцерт с ръководител и диригент Дорис Фетър и се превърна в средище за сценичните изяви на български и чуждестранни изпълнители. Дорис Фетър е утвърдено и признато име в музикалния свят, Многократен носител на щатски и федерални награди в “Jugend musiziert“, степендиант на сдружението „Рихард Вагнер“, работи успешно върху музикални проекти с не повече от 50 певци. Нейните повече от 200 концерта се приемат възторжено от публиката, където и да е тя. Така бе и тази вечер. Един богат и вълнуващ концерт с певци и оркестранти от 23 националности: американката Лиза Джексън, румънците Чиприан и Дана Доне, македонката Ангелка Гайтановска, Марина Бер от Казахстан и други.

 

В програмата бяха включени фрагменти от любими арии, дуети и оратории на произведения от Джузепе Верди, Джакомо Пучини и Джордж Бизе, Йохан Щраус, Емерих Калман и Пабло ди Сарасате. Сред солистите на концерта се открояват имената на трима българи: Веселина Тенева – мецосопран и тенорите Димитър Тенев и Кирил Шарбанов от Държавната Щатс Опера в Хамбург. В партньорство, първите двама, поднесоха ярък музикален букет от откъси от „Риголето“ на Верди – квартетът „Bella figlia dell amore“, aрията Сегидиля от „Кармен“ на Бизе и дуета “Помниш ли ти?” от “Царицата на чардаша” на Калман. Почитателите на класиката избухваха многократно във възторг. С лекота и фриволност прозвуча незабравимата музика на Щраус – син от оперетата “ Една нощ във Венеция“, изпълнена от други солисти и хора на “Оперното сдружение”. Тенорите Кирил Шарбанов, Димитър Тенев и Чиприан Доне зарадваха публиката с най-известната канцонета в света „О соле мио“ на Едуардо ди Капуа и предизвикаха възторжени ръкопляскания. А край на програмата поставиха сопраното Марина Бер, и Кирил Шарбанов в чиито изпълнение прозвуча прочутият дует ” Brindisi” от „Травиата“ на Верди. Виртуозните солови изпълнения и неповторими дуети на всички солисти бяха горещо аплодирани и многократно завладяваха публиката. Тази вълнуваща вечер в света на класическата музика с любимите певци ще остане задълго в сърцата ни. Защото велика е силата на изкуството да ни образова и вдъхновява, да ни предизвиква, за да откриваме повече красота и светлина в нашия забързан и неспокоен свят.

 

Автор: Христина Въчева