Маестро Найден Тодоров представя Панчо Владигеров с историческия Симфоничен оркестър на Тюрингия

На 15 и 16 март 2024 по покана на Театър Рудолфщат маестро Тодоров ще застане пред един от най-старите оркестри на Германия -Симфоничния оркестър на Тюрингия, с програма, която включва „Българска сюита“ и Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров, както и Първа симфония от Шуман. Това е поредния концерт на Найден Тодоров зад граница, в който той включва произведения на български композитори. Само преди седмици в Мексико той дирижира произведение на друг български класик – Веселин Стоянов.

Людмил Ангелов и Найден Тодоров

Солист  на вечерта е още един обичан български музикант – Людмил Ангелов, който заедно с маестро Тодоров и Софийската филхармония представи същия концерт за пиано на историческия дебют за Националния оркестър в голямата зала на Берлинската филхармония през 2022 г.

Симфоничният оркестър на Тюрингия има историческо значение за Германия.
Той е един от най-старите състави там. Първото му документирано споменаване под името Оркестър на княжеска резиденция Шварцбург, датира от 1635 г.
В театъра Рудолфщат, открит през 1793 г. и управляван от Гьоте до 1803 г., придворният оркестър свири на всички оперни представления, включително и на световните премиери на оперите „Вълшебният стрелец“ от Вебер и „Танхойзер“ от Вагнер. През 1919 г. съставът получава статут на държавен оркестър с историческо значение, с какъвто е и до днес.

Найден Тодоров има история с този състав. При предишно гостуване там, той дирижира известната френска виолончелистка Камий Тома и я покани в София в следващите сезони. Днес тя е сред любимите изпълнители на столичната публика.

От 1991 г до днес маестро Тодоров е изнесъл четирицифрено число концерти и спектакли в Германия, голяма част от които в най-престижните зали.

В контекста на 145-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Германия, Маестрото получи и признанието, че музиката е най-въздействащата културна дипломация.