Отец Максимус разговаря с доц. д-р Пламен Славов за важни въпроси относно контактите между Кипърската православна църква и БПЦ

Управителят на православния манастир „Киккос“ (Кипър) отец Максимус беше гост на доц. д-р Пламен Славов – съветник по култура на президента Р. Радев. Двамата обсъдиха важни въпроси, отнасящи се до българската православна общност в Кипър и взаимодействието с Кипърската православна църква. Припомняме, че г-жа Илияна Йотова посети манастира „Киккос“ през месец май и беше договорено да се обединят усилията за духовния просперитет и запазването на българската идентичност сред нашите сънародници зад граница. Тогава беше договорена и подкрепа за българското духовенство под юрисдикцията на Кипърската православна църква.

Отец Максимус подари на доц. Славов икона на Киккоската Божия Майка – копие на една от трите икони (Помилваща), изографисана от апостол евангелист Лука.

Бяха обсъдени теми относно построяване на български православен храм на територията на република Кипър – митрополия Оринис. Разговорът протече в топла атмосфера на гостоприемство и бяха изразени сериозни намерения за бъдеща дейност под закрилата на Президентството на Р България и съдействието на Кипърската православна църква.

 

На разговора присъстваха Добрин Добрев Финиотис – председател на български културен център “Елисавета Багряна” (Лимасол, Кипър), и Анжела Димчева – международен секретар на Съюза на българските писатели.

 

Доц. д-р Пламен Славов, отец Максимус, Анжела Димчева и Добрин Добрев Финиотис