България има нужда от прокурор, който да чисти средата от поквара, корупция и престъпления

Илиян Василев

Реакцията на президента Радев действително казва всичко за ситуацията. Той, гордият генерал от ВВС, който имаше всички шансове да стане самостоятелна величина в българската политика се прибра в предварително отредените му коловози от Кой? Веднага след изречението, че гарантира сигурността на Цветан Василев, допълни, че нищо не може да гарантира, защото не сме били президентска република. С други думи не може да даде и най-вече да изпълни никакви гаранции за сигурността на когото и да било.
Можеше да прояви характер като върне промените в НПК – не само ей така от кумова срама, а за да даде заявка, че иска да играе самостоятелна роля и да се еманципира.
България върви към авторитаризъм, връщат се практики от най-мрачните години. Премиер и президент мълчат и си примиряват с това, което Цацаров им е отредил като статисти и обслужващ персонал на неговата “съдебна реформа”.
Критикувал съм и ще продължавам да критикувам Радев – не лично, а заради това, че загуби посока и продаде “душата” си и достойнството на най-високия пост в държавата на Кой? за да бъде избран.
Ако Цацаров си мисли, че ще прокара и реализира своята версия на съдебна реформа – дълбоко се лъже – сега той е фокус на общественото недоволство и никакъв Пеевски и медии и пари не могат да го спасят.
И пак нищо лично – но България има нужда от прокурор, който да чисти средата от поквара, корупция и престъпления, а не от върховен брокер на власт. Нещо повече, под негова диктовка се извършва посегателство върху демократични свободи и права, възстановява се безконтролното подслушване и тоталния контрол върху репресивните служби. На практика възраждат Държавна сигурност – преопакована и дегизирана в новите условия с демократични атрибути, но с тоталитарна същност. Това не е служба за сигурност на държавата, а на една организирана престъпна група .- Кой? – за да охранява властта и сигурността на богатствата и привилегиите им.
Цацаров осигурява тила на тези безобразия, в които посред бял ден, пред очите на всички, се краде собственост като се използа ресурса на държавната принуда и репресия. Не случайно чуждестранните инвестиции бягат от държава, в която хора като Пеевски, които не могат да измислят своя бизнес от нищото, могат само да трупат богатство като крадат чужд бизнес.
Ето сега желае да влезе във военно-промишления комплекс – отнема или се замразява лиценз, докато се сменят собствениците и след това с магичеста пръчка се връща лиценза вече при нов и правилен собственик свързан с Пеевски.
Като КТБ – унищожиха – да именно те унищожиха огромна стойност, много извън онова което Цветан Василев притежаваше лично, само и само за да откраднат активи и по чудодеен начин да се окажат в потрфейла на корпулентния. И никой не прави проверки.
Цветан Василев със сигурност не е Магнитски – жив е. Но дори дъжравния глава не е способен да му гарантира живота, камо ли справедлив съдебен процес.
Това не е моята държава, не е моето беззъбо праветелство, моят премиер и президент.
Аз искам оставката на главния прокурор по съвършено прагматични причини – просто не си върши работата.
Нека си мисли, че е недосегаем. Той наруши обществения договор пръв и пред гражданското общество защитата му чрез власт няма значение.
Нека посегне върху протестиращите хора, които искат оставката му.

Реакцията на президента Радев действително казва всичко за ситуацията. Той, гордият генерал от ВВС, който имаше всички…

Публикувахте от Ilian Vassilev в Понеделник, 21 август 2017 г.