Влади Панев: АЕЦ Белене е новото КТБ

„АЕЦ Белене е абсолютно финансово неплатежоспособен проект“. Това заяви Влади Панев, съпредседател на Зелените, заяви на брифинг днес.

„ Условията за последните години не са се променили толкова около ядрената енергетика, колкото са се променили по отношение на конкурентоспособността на възобновяемите енергийни източници“.

Панев групира рисковете свързани с АЕЦ Белене в три основни групи.

Първо финансова, тъй като без субсидии от държавата няма как да същестува тази централа.

Второ: геополитически. „Връзваме се за един доставчик на енергия за още десетилетия напред, а всички знаем, че единственият начин, по който Русия би могла да ни държи в зависимост от нея е чрез ядрените мощности“.

И накрая екологични, защото освен всичко свързано с изпускането на радиация и аварии, една ядрена централа означава още тонове отпадъчен продукт, който трябва да съхраняваме и тези разходи по съхранението на ядрени отпадъци не са включени в цената на продукта. „Ако сумираме всичко ще се окаже, че потребителите ще плащат много по-високи сметки за ток“, коментира Влади Пенев.

Според съпредседателя на Зелените, вкарването на нови мощности ще стопира всякакъв вид конкуренция в енергийния отрасъл. Неслучайно от месеци се говори, че АЕЦ Белене е новото КТБ. Всъщност АЕЦ Белене ще нанесе много по-големи щети на бюджета и на всички нас“.

Пенев призова за разсекретяване и публичност на доклада на БАН и съветва правителството да спре с АЕЦ Белене, защото това била загубена кауза, „която коства ежедневни загуби на държавния бюджет и на държавните компании в енергийния сектор.“

“БАН са се опитали да докажат жизнеспособността на АЕЦ “Белене” и въпреки всичко не са успели”, заяви Петко Ковачев, експерт към Зелените. Той беше категоричен в своите очаквания АЕЦ “Белене” да приключи като тема у нас. „ Във всеки момент, в който говорим за него, някой някъде източва пари – за проучвания, анализи и т.н. Това нещо трябва да приключи.”, коментира още експертът.

 

Д-р Петър Кърджилов, член на националния съвет на ПП „Зелените“, сподели своята гледна точка за проблемите от гледната точка на учен: „най-притеснително е отлагането на съобщаването на информацията за наличието на радиоактивен изотоп във въздуха. Дори опасността да не е с голям мащаб, те са длъжни да съобщят за това нещо. Обезпокоителен е фактът, че в българските аптеки от много години вече не се продава калиев йодит. Този въпрос има нужда да бъде обсъден подробно и да бъдат взети необходимите решения и мерки“.

„Що се отнася до създалата се ситуация относно доклада за АЕЦ Белене, лично аз бих я нарекъл мащабна измама“, заяви д-р Кърджилов. Според него в тази измама участват и учените от БАН. „Искам да обърна внимание на етичната отговорност на българските учени и липсата на такава в тази работна група. Моето мнение е, че един учен по такава тема никога не би се съгласил да участва платено и да подпише документ за поверителност на информацията. Това, което е редно да направят след като публикуват целия доклад и той бъде обсъден от други експерти, е да върнат парите, които са получили за изработването му“, завърши д-р Петър Кърджилов.