В Истанбул: Ще стане ли “Света София” джамия

Проправителственият турски вестник „Йени Сафак” пише, че предстоящо решение на правителството на страната би дало възможност музеите, които са действали като джамии през османско време, отново да станат мюсюлмански места за поклонение, съобщи „Катимерини”.

В момента се очаква решение на Върховния административен съд в Турция дали Музеят на Чора в истанбулския квартал „Едирнекапъ”, който е бивша византийска църква, ще бъде използван като джамия. Положителното решение на съда може да проправи пътя за подобно решение и за гръцката православна катедрала „Света София”, коментира турското издание.

Няколко пъти Анкара заплаши, че ще превърне византийската катедрала в джамия. През март президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е възможно да се „промени името от музей в джамия „Света София“. Предложението на Ердоган предизвика недоволство в Гърция, тъй като построената през VI век катедрала е била седалище на гръцката православна църква. Тя остава такава до 1453 г., когато е превърната в джамия след превземането на Константинопол от османските войски. Основателят на светска Турция Мустафа Кемал Ататюрк през 1935 г. обявява храма за музей, който всяка година привлича милиони туристи.

standartnews.com

One Comment on “В Истанбул: Ще стане ли “Света София” джамия”

Comments are closed.