В Италия на море – догодина, в Турция – след август и без “шведска маса”

Туристическите държави в Южна Европа обмислят как да има Лято 2020 в ситуация на пандемия. Италия, Турция и Гърция вече набелязаха мерки, за да спасят колкото могат един от основните си отрасли – туристическия.

Стопаните на плажове в една от държавите с най-много заболели с коронавирус – Италия, вече са измислили как да посрещнат летовници. След като министърът на културата и туризма Дарио Франческини обяви, че границите на страната ще бъдат затворени за чуждестранни туристи до края на годината, италианците въвеждат нови правила по пясъчните ивици, за да посрещнат съжражданите си.

Пръскащите се по шевовете с туристи от цял свят плажове ще отворят само за италианци – но чадърите и шезлонгите ще бъдат на поне 1,5 метра отстояние, като всеки “комплект” ще бъде ограден с въженце, за да осигури спокойствие на семействата. Така с въженца по плажовете ще се осигурят коридори за движение. Поне такива са плановете на Фабрицио Марцано, плажен мениджър в Пулия, в община Порто Чезарео – на брега на тюркоазеносиньото Йонийско море на токчето на Ботуша. Стопаните на пясъчните ивици ще подредят това лято с 30% по-малко чадъри. Той планира да се сервират храни и напитки на масичките под чадърите, за да избегне струпването на хора в заведението, а и за да осигури нужната дистанция.

По предварителни разчети плажните оператори в Италия ще посрещнат 45 милиона туристи по-малко и ще понесат загуби от 30 милиарда евро през тазгодишния сезон.

В Турция пък ще отворят само хотелите, които получат “здравен сертификат”, че са безопасни в тази ситуация. Очаква се до края на май те да започнат да приемат туристи, съобщи министърът на туризма и културата Мехмет Ерсой. Той обяви, че в тях няма да има “шведска маса“, а ще се въведе комплексно меню и обслужване по поръчка. Хотелите ще бъдат принудени да работят само с половината от стаите си. В ресторантите ще се намали броят на масите, за да се осигури нужната дистанция. Задължителна остава социалната дистанция на плажа, като бъде намален броят на шезлонгите.

Служителите в хотелите ще преминават през всекидневен медицински преглед и ще работят с маски, ръкавици и специално защитно облекло. Ограничен ще бъде и броят на пътниците на яхти.

Мехмет Ерсой обяви още, че ако ситуацията с коронавируса в Турция и в света продължи да се подобрява, в началото на май ще може да бъдат отворени хотелите със “здравен сертификат“ само за турски граждани като тогава може да се пусне вътрешния транспорт, включително самолетният. На по-късен етап Турция ще разреши полети до и от тези държави, в които пандемията намалява и няма регистрирани нови случаи на COVID-19. Според Ерсой, началото на чуждестранния туризъм в страната може да се очаква към края на август.

Гърция също ще разчита основно на вътрешен туризъм това лято. Властите не изключват и изместването на традиционни пазари като Великобритания, Германия и Франция с туристи от Централна и Източна Европа. Преди дни министърът на туризма Харис Теохарис обяви, че страната обмисля да въведе “здравен сертификат” – всеки европеец, който влиза в страната, трябва да докаже резултатите си от изследване на COVID-19.

Атина готви заедно с европейски представители нови правила как да се пътува тази година при “специфични нови правила”. Гърция настоява те да са общи за страните от ЕС и а важат както за хотели, така и за плажове, басейни, автобуси, дори за начина, по който ще е възможна закуската в хотелите.

Промяната в авиацията вече бе спомената в предишни седмици – без средни седалки. Според “Гардиън” на европейско ниво ще бъдат обсъдени още варианти – като мерене на температурата и кръвни тестове преди полети.

Ако топлото време все пак е спирачка пред вируса, както още се надяват епидемиолози, и юлската част от сезона може да бъде спасена, смята Теохарис.

 

kmeta.bg