Дзен спокойствие в графиките на Велико Маринчевски

„Лунни отражения – Гуанлан“ се нарича експозицията на Велико Маринчевски, която е подредена в столичната галерия „Ракурси“.

В нея се показват творби, които художникът създава по време на своите няколко пребивавания в графичната база в Гуанлан, Китай. Изпълнени в техниките офорт и акватинта, от тях лъха истинско дзен спокойствие. Всяка от изключително естетските творби на художника са повлияни от духа на Изтока, от онази особена вътрешна симбиоза между природата и неговия вътрешен мир. Усещането за висша хармония, чистотата и ритъма на формите, фините нюанси и особената светлина носят онова съзерцание на източното изкуство, които са станали и негова същност. Няколко графики имат заглавия „Лунни отражения“, други са назовани „Лотоси на лунна светлина“, това е любим образ на художника, което е и свещено растение за китайската култура, „Морска луна“ и други. Едно пътуване до Италия и Венеция са го вдъхновили за произведенията „Соло-венециански челисти“. Друго усещане за материала и композицията са работите му „Ждрело“.

В експозицията има и една рисунка с перо, като предизвикателство за непосредственост и без намеса на графичните техники. Хармонията в природата, дълбочината на космоса, усещането за човека без директно да присъства, но изследва невидимите връзки с този видим свят са нещата, които вълнуват и претворява Велико Маринчевски.

След персонална покана художникът прекарва три месеца в Китай, въпреки че често пътува за по-кратко време. Той е отличен с титлата „Почетен художник на Графична база „Гуанлан“. А Националният фонд за изкуства на Китай го избира и назначава за преподавател в Националния курс по графика за обучение на асистенти, селектирани от 15 академии и университети. Какво по-голямо признание за един български артист, за чиито творби казват, като че ли са създадени неръкотворно.

Снимки: Галерия „Ракурси“

Източник-www.bnr.bg